Téli kalandok Szlovákiában 1

Hótalpazás és/vagy sítúrázás Turecká lankáin (kezdőknek is!)

Szlovákia / Európa
2018. január 27.
Időtartam: 1 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU1858

Útleírás Hasznos infók

Térkép

A tél derekán a Nagy-Fátra déli oldalára indulunk, hogy hótalppal és túrasível hódítsuk meg a környező hegyeket. A Besztercebányától északra, Donovaly közelében fekvő Török (Turecká) település a téli sportok és a hegyi turizmus helyi központja. Az izgalmas, vadregényes vidék ideális terep kezdők számára is. A hajdani sípályák adta útvonalak mellett az erdőhatár feletti havas gerincek festői völgyek és lankás lejtők jellemzik. Ideális körülmények esetén a Liská 1445, illetve a Krízna 1574 méteres csúcsáról szemlélhetjük a pazar kilátást A téli hegyi közlekedési eszköznek a hótalpat, illetve a túrasít választók itt könnyen megszerezhetik az eszközök használatához szükséges tudást, utóbbiak pedig még a mély hóban síelés technikáját is elsajátíthatják.

Bővebben...


Utazási stílus:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 4 ponttal és 8 pacsival akár 1600,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 8 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

Egész napos, kellemesen fárasztó túrára és 6-800 méter szintemelkedésre kell számítani

Szállás típusa:

Ajánlott életkor: 14 - 55

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon!

Csapat mérete: 8 - 20 fő

Kis csapat, hogy a kaland nagyobb és kellően biztonságos legyen.

Program

A korai találkozót követően kiosztjuk és ellenőrizzük a felszerelést, felpróbáljuk és beállítjuk a hótalpakat, illetve túrasíket, és összekészítjük a napi túrához szükséges legszükségesebbeket. 

Felvesszük a hátizsákot és nekivágunk a hómezőnek. Egy fenyőerdőben leküzdött szakasz után nyílt terepre érünk, ahol folytatjuk hótaposást. A csúcs elérése. a csúcsfotók elkészítése és a csúcscsokik elfogyasztása után visszaereszkedünk, illetve visszasiklunk a kocsikhoz.

A hazautazás az esti órákban egyénileg történik

Hogy mi az a hótalp? A hótalp egy, a mély hóban haladáshoz nélkülözhetetlen segédeszköz. Ezeket a speciális kötéssel rendelkező, fagytűrő műanyagból készült tappancsokat a bakancs talpára erősítjük, és a nagy felületük meggátolja, hogy elmerüljünk a mély hóban. Síbotot vagy hótányéros túrabotot hozzatok, mert az segít megőrizni az egyensúlyunkat és a méltóságunkat. Használatához semmilyen előképzettség nem szükséges. A túrához a hótalpat a Traveller biztosítja.

Hogy mi az a túrasí? Régen a síléc egy a hegyekban használatos téli közlekedési eszköz volt, felfelé is és lefele is haladtak vele. Ezért olyan megoldást alkottak, mellyel gyalogolni és stabilan csúszni is lehet. Ez a két funkció a mai túrasíben is megvan. Felfelé menet a síléc talpára egy a fókabőrt utánzó réteg kerül, ami megakadályozza a visszacsúszást. A speciális kötés sarokrésze kiemelhető, ami a felfele haladást segíti. Lefele pedig levesszük a fókabőrt és rögzítjük a sarkat, így pontosan úgy csúszhatunk lefelé, mint azt egy lesikló léccel tesszük. Használatához sítudás szükséges. A túrához a hótalpat, illetve - igény esetén - a túrasí felszerelést, valamint a lavina jeladókat a Traveller biztosítja.

Túra: 10-12 km, 700-900 m szintemelkedés
Ellátás: önellátó

A Király-hegyi téli kalandokra jelentkezők este a túravezetőkkel együtt átautóznak az Alacsony-Tátra keleti végéhez, ahol elfoglaljuk szállásunkat.

A részvételi díj tartalmazza

Túravezetés:
a Traveller.hu tapasztalt túravezetője

Felszerelés:
hótalp

A részvételi díj nem tartalmazza

Kiutazás: 
egyénileg

Választható Extrák: 
túrasí felszerelés bérlés,
utasbiztosítás, sztornó biztosítás

Helyszínen fizetendő: 
ellátáson felüli egyéb étkezések és italok, személyes természetű kiadások

Infók

Az utazás kiinduló- és végpontja: Turecká, Nagy Fátra, Szlovákia


Még több kaland

 

Túrázás és bringázás a Lednice-Valtice kultúrtájon

3 nap

49 800 Ft

 

Kalandozások bizarr formájú sziklatornyok között

4 nap

69 800 Ft

 

Gyalog és két keréken a Duna völgyében

3 nap

54 900 Ft