Téli kalandok Szlovákiában 2

Hótalpazás és/vagy sítúrázás a Király-hegyi-Tátrában (kezdőknek is!)

Szlovákia / Európa
2018. január 28.
Időtartam: 1 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU1859

Útleírás Hasznos infók

Térkép

A tél derekán az Alacsony-Tátra keleti oldalára indulunk, hogy hótalppal és túrasível hódítsuk meg a környező hegyeket. A Király-hegyi-Tátra izgalmas, vadregényes vidék, és ideális terep kezdők számára is. A hajdani sípályák adta útvonalak mellett az erdőhatár feletti havas gerincek festői völgyek és lankás lejtők jellemzik. Ideális körülmények esetén a Király-hegy 1946 méteres csúcsáról szemlélhetjük a pazar kilátást A téli hegyi közlekedési eszköznek a hótalpat, illetve a túrasít választók itt könnyen megszerezhetik az eszközök használatához szükséges tudást, utóbbiak pedig még a mély hóban síelés technikáját is elsajátíthatják.

Bővebben...


Utazási stílus:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 4 ponttal és 8 pacsival akár 1600,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 8 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

Egész napos, kellemesen fárasztó túrára és 600-800 méter szintemelkedésre kell számítani

Szállás típusa:

Ajánlott életkor: 14 - 55

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon!

Csapat mérete: 8 - 20 fő

Kis csapat, hogy a kaland nagyobb, de kellően biztonságos legyen.

Program

A korai találkozót követően kiosztjuk és ellenőrizzük a felszerelést, felpróbáljuk és beállítjuk a hótalpakat, illetve túrasíket, és összekészítjük a napi túrához szükséges legszükségesebbeket. 

Felvesszük a hátizsákot és nekivágunk a hómezőnek. Egy fenyőerdőben leküzdött szakasz után nyílt terepre érünk, ahol folytatjuk hótaposást. A csúcs elérése. a csúcsfotók elkészítése és a csúcscsokik elfogyasztása után visszaereszkedünk, illetve visszasiklunk a kocsikhoz.

A hazautazás az esti órákban egyénileg történik 

Hogy mi az a hótalp? A hótalp egy, a mély hóban haladáshoz nélkülözhetetlen segédeszköz. Ezeket a speciális kötéssel rendelkező, fagytűrő műanyagból készült tappancsokat a bakancs talpára erősítjük, és a nagy felületük meggátolja, hogy elmerüljünk a mély hóban. Síbotot vagy hótányéros túrabotot hozzatok, mert az segít megőrizni az egyensúlyunkat és a méltóságunkat. Használatához semmilyen előképzettség nem szükséges. A túrához a hótalpat és a túrabotot a Traveller biztosítja.

Hogy mi az a túrasí? Régen a síléc egy a hegyekban használatos téli közlekedési eszköz volt, felfelé is és lefele is haladtak vele. Ezért olyan megoldást alkottak, mellyel gyalogolni és stabilan csúszni is lehet. Ez a két funkció a mai túrasíben is megvan. Felfelé menet a síléc talpára egy a fókabőrt utánzó réteg kerül, ami megakadályozza a visszacsúszást. A speciális kötés sarokrésze kiemelhető, ami a felfele haladást segíti. Lefele pedig levesszük a fókabőrt és rögzítjük a sarkat, így pontosan úgy csúszhatunk lefelé, mint azt egy lesikló léccel tesszük. Használatához sítudás szükséges. A túrához a hótalpat, illetve - igény esetén - a túrasí felszerelést, valamint a lavina jeladókat a Traveller biztosítja.

Túra: 8-11 km, 600-800 m szintemelkedés
Ellátás: önellátó

A részvételi díj tartalmazza

Túravezetés:

a Traveller.hu tapasztalt túravezetője

Felszerelés:

hótalp

A részvételi díj nem tartalmazza

Kiutazás:

egyénileg

Választható Extrák:

túrasí felszerelés bérlés,
1 éjszaka szállás reggelivel (ha a Turecká hótalpas kalanddal összekötöd),
utasbiztosítás, sztornó biztosítás

Helyszínen fizetendő:

ellátáson felüli egyéb étkezések és italok, személyes természetű kiadások

Infók

Az utazás kiinduló- és végpontja: Teplicska, Alacsony-Tátra, Szlovákia


Még több kaland

 

Gyalog és két keréken a Duna völgyében

3 nap

54 900 Ft

 

Kalandozások bizarr formájú sziklatornyok között

4 nap

69 800 Ft

 

Túrázás és bringázás a Lednice-Valtice kultúrtájon

3 nap

49 800 Ft