Litván bújócska

Kajaktúra a Salcia folyón

Litvánia / Európa
2017. szeptember 2. - 2017. szeptember 9.
Időtartam: 8 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU1734

Útleírás Hasznos infók

Térkép

A kedvesen vad északra látogatunk egy felejthetetlen nyár végi kalandért. Kajakozzunk a Salcián, a folyón, amit haza akartok majd vinni! Az Salcia és a Merkys érintetlen folyók, melyek szelíden ereszkednek keresztül a Dzukiján, Litvánia legnagyobb nemzeti parkján. Csodálatos vidék, csodálatos vizekkel.

A folyók majdnem teljes szakaszon, erdőkön folynak keresztül, apró ösvényként tekeregve vezetik a vízi vándorokat. A folyót rétek, galéria erdők, és kis falvak, apró tavak szegélyezik. A folyó nagyon változatos, helyenként apró kis vízként csavar surrantókkal, van ahol pedig lusta folyamként kanyarog. Hatalmas lombhullató és fenyőerdők váltják egymást. Csudavilág. Ott a helyed.

Bővebben...


Utazási stílus:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 23 ponttal és 10 pacsival akár 9200,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 48 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

A távolságok mindenki számára leküzdhetők, a túra teljesítése nem igényel komoly fizikai felkészülést. A nehézséget a nomád táborozás körülményei jelentik.

Szállás típusa:

vadkemping - ott ahol ránk esteledik, egy homokos öböl minden komfortjával

Ajánlott életkor: 10+

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon! 18 éven aluliak csak felnőtt kíséretében tarthatnak velünk. 14 éven aluliak csak 2 személyes kajakban, felnőttel párban szállhatnak vízre.

Csapat mérete: 8 - 24 fő

Kis csoport, hogy a kaland nagyobb legyen.

Program

Utazás egyénileg, találkozás Kaniukai-ban a késő délutáni órákban. Menetidő Budapestről autóval kb. 14-15 óra. A találkozó pontos idejét és helyét az út indulása előtt emailben küldjük.

A délutáni órákban megérkezés a vízreszálló helyre, a fehérorosz határ menti Kaniukai faluja mellé, ahol pihentető "velkám" parti lesz tűzrakással. Az utazás fáradalmait a tábortűz mellett pihenjük ki, és hangolódunk rá az előttünk álló kihívásokra. A folyó kezdeti szakasza egészen kicsi, apró de gyönyörű ágban indul.

Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó
Utazás: egyénileg

A hajnal ma is felneszel a sátorból: az ébredő vízparttal éledünk mi is. A gyors, álmos reggeli után összecsomagolunk, felmálházzuk hajóinkat és vízre szállunk. Piciny csatornákon át evezünk rétek és erdők mellett, néhol fákat, ágakat kerülve, egyre mélyebben hatolva a folyó titkos világába. A folyónak ezen a szakaszán gyakran találkozhatunk bedőlt fákkal, amelyek lassíthatják a haladást. Gyönyörű erdőkön vezet végig az első nap. Érkezés a délutáni órákban Rudnia (ez egy másik Rudnia) falva alá. Az éjszakát itt töltjük. Szarvasbőgést hallgatunk, sütögetünk és újra meg újra megváltjuk a világot.

Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

Ma is egy varázslatos szakasz vár ránk, itt már kevesebb bedőlt fa nehezíti a csavargó útját, de a folyó lassú, mi pedig nem rohanunk sehová. A strugából kiérve egy újabb gyönyörű szakaszon lapátol titkos kis társaságunk. 2-3 óra evezés után elérjük Senosios Rakliskés kis települését. Innen csúszunk tovább a nem túl távoli Papiskés felé, ahol terveink szerint az éjszakát töltjük. A kis faluban fel tudjuk tölteni vízkészleteinket.

Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

A negyedik nap már olyan, mintha hetek óta itt lennénk: magától értetődik minden, szavak nélkül értjük egymást. Flottul megy a sátorbontás és állítás, hatékony a lapáttechnika, hangtalanul siklunk előre. A mai napon a réteké lesz a főszerep. Ligetes, kanyargós csodavilágon keresztül vezet majd az utunk. A nyár végi napsugarak bekúsznak kajakjaink közé. Pihenésképpen megállunk gombászni, hasat süttetni, heverészni. Tetervinait elhagyva igyekszünk Zygmantiskés falva felé. A falut nem fogjuk elérni ezen a napon, valahol félúton fog táborozni vidám kis csapatunk. Este tábort verünk. Az elmaradhatatlan tűzrakás, és filozofálgatás után szarvasbőgős éjszakákat remélünk.

Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

A mai napon változatos táj terül elénk, rétek és erdők megunhatatlan egyvelegét kínálva a folyóra éhező kalandoroknak. Napi végcélunk Posalciai falva felé lesz félúton.

Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

A korai indulás után végig erdőkben és réteken lapátolunk tovább. Nagyon szép nyíresek és az elmaradhatatlan égerek kísérik a folyót. Utazásunk hetedik napján egyesül a két szerelmes folyó, Valkininkai kicsiny települése alatt. A két folyó eggyé olvadva folytatja útját kisimulva, összekapaszkodva, széles mosollyal, ereszkedve a nagy testvér a Nemunas-folyó felé.

Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

Az utolsó nap kanyargós szakaszokkal ajándékozza meg csapatunkat. Hattyú családok, vízimadarak, rétek. Ezen a napon búcsúzva egy hosszabbat csúszunk a már kicsit megemberesedett folyónkon a Merkysen. Pamerkiai kis falvába érve fejezzük be utazásunkat és búcsúzunk két csudi folyónktól.

Szállás: vadkemping
Ellátás: önellátó

A kora reggel elindulunk Budapest felé.

Ellátás: önellátó
Utazás: egyénileg

A részvételi díj tartalmazza

Szállás: 

7 éjszaka szállás kempingben, vadkempingben

Felszerelés

a kajakos felszerelés használata (tengeri kajak, spricdeck, mellény, lapát, vízhatlan kabát, vízhatlan zsák) és a hajószállítás

Belépők: 

Nemzeti Parki belépők

Túravezetés

a Traveller tapasztalt kajakos túravezetői

Helyi adók és illetékek


A részvételi díj nem tartalmazza

Utazás:

egyénileg

Választható extrák:

utasbiztosítás, sztornó biztosítás

Helyszínen fizetendő:

napi étkezések, italok, személyes természetű kiadások

Infók

Indulás, érkezés: 

Az utazás kiinduló- és végpontja: Kaniukai


Még több kaland

 

Túrázás és bringázás a Lednice-Valtice kultúrtájon

3 nap

49 800 Ft

 

Kalandozások bizarr formájú sziklatornyok között

4 nap

69 800 Ft