Nepál két keréken

Motoros országjárás Nepálban

Nepál / Ázsia
2018. március 3. - 2018. március 14.
Időtartam: 12 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: AS1845

Útleírás Hasznos infók

Térkép

Nepál hegyei-völgyei gyönyörűek, útjai kalandosak. Ezt legjobban egy motor nyergéből élvezhetjük és tapasztalhatjuk meg, amihez a legautentikusabb választás egy Royal Enfield Classic Bullet 500-as.

Nem kell aggódnunk, hogyan motorozzunk el hazánkból a Himalája lábához, A járműveket nepáli partnerünk biztosítja számunkra. Felejthetetlen élményben lesz részünk, miközben Nepál nevezetességeit a lovas emberhez legközelebb álló perspektívából csodálhatjuk meg. 

Bővebben...


Utazási stílus:

Túravezető:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 160 ponttal és 10 pacsival akár 64000,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 319 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

A túra nehézségét elsősorban a motorozás, valamint a helyi kultúrához és közlekedési szokásokhoz való alkalmazkodás okozza.

Szállás típusa:

Többnyire hotelek 2 ágyas szobáiban szállunk meg.
A Chitwan Nemzeti Parknál 2 éjszakát helyi családok szálláshelyein töltünk.

Ajánlott életkor: 18+

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon!

Csapat mérete: 6 - 14 fő

Kis csapat, hogy a kaland nagyobb legyen.

Program

A Tribhuvan nemzetközi reptérre érkezés után közösen  megváltjuk vízumunkat. Rövid kisbuszos transzferrel eljutunk a  hotelünkbe, ahol túravezetőnkkel átbeszéljük az előttünk álló kalandok részleteit. Este a Thamel turistanegyed egyik  éttermében ismerkedünk egymással és a nepáli gasztronómiával, majd egy  Everest sör mellett megbeszéljük első kultúrsokk okozta élményeket.

Katmandu-völgy: 1979 óta az UNESCO kulturális Világörökség tagja, a hindu és buddhista vallás kiemelkedő központja.

Katmandu: a város nevének jelentése fatemplom. Nepál fővárosa és egyben legnépesebb városa is, 1300 méterrel a tengerszint felett fekszik, népessége meghaladja a 1,5 milliót. A város megtévesztő. Inkább hasonlít India zsúfolt nagyvárosaihoz, mint Nepál bármelyik más részéhez. A zsúfolt, zajos nagyváros közepén, azonban itt is megtalálhatjuk a szinte érintetlenül maradt ősrégi templomokat, szentélyeket, szobrokat, sztúpákat. Ha szerencsénk van akár szabad szemmel is láthatjuk a Himalája fő vonulatát, bár erre évente csak pár napig alkalmas az idő a hatalmas szmog miatt. A városban a turista szeme viszonylag rövid idő alatt hozzászokik a káoszhoz: motor, busz, emberek, riksa, motor, emberek, busz, riksa, tehén, busz, busz, tehén, emberek, motor, motor…

Thamel negyed: kifejezetten a turisták igényeinek kiszolgálására szó szerint tele van zsúfolva helyi árusokkal, kötött sapkákkal, jakgyapjúból készült sálakkal, túraboltokkal, utazási irodákkal, riksákkal, motorokkal, helyiekkel, turistákkal, éttermekkel, bárokkal…

Utazás: busz
Szállás: hotel
Ellátás: önellátó

Reggeli és rövid városnézés után megismerkedünk Royal Enfield Classic Bullet 500-as motorjainkkal, majd próbakörre indulunk a Katmandu völgyben és a várostól körülbelül 20 km-re található Dakshinkali templomhoz gurulunk. A hindu templomot Káli istennőnek szentelték, aki az átalakulás, vagyis a pusztulás és az újjászületés megtestesítője.

Pár motoros kör után a nap utolsó sugarait a Boudhanath sztúpánál szívjuk magunkba. A különleges hangulatot a legszentebb, nem Tibetben lévő tibeti templom biztosítja. Miután lelki békére találtunk, egy hangulatos tetőteraszos étteremben fogyasztjuk el vacsoránkat. 

Utazás: bérelt motor - kb. 40 km
Szállás: hotel
Ellátás: reggeli

Reggeli után elhagyjuk a Katmandu völgyet és észak-nyugat felé motorozunk Trisuli Bazaar-ba. A hegyekkel és rizsföldekkel körbevett kis település a Tibetből induló Trisuli folyóról kapta a nevét. 

Délután Gorkha falu felé tartunk. A faluban található Gorkha Durbar egyszerre erőd, palota és templom. A tartomány adta a nevét a híres nepáli gurkha seregnek, habár a gurkhák saját hitük szerint Gorakh-Náth nevű harcos jóginak a leszármazottai, aki a VIII. században élt, s ő az egyik, az indiai hitvilágban elfogadott 84 ún. tökéletes lény közül. A katonák tömeges kiképzése a mai napig folyamatos, elsősorban az angol hadsereg számára. Egy kiképzett gurkha nem csupán szolgálati idejében katona, ő katona a hét minden napján, a nap 24 órájában, a rendért és fegyelemért még akkor is felelősnek érzi magát, amikor kimenőn van, sőt zavargás esetén bármikor el is járhat, ha szükségét érzi. 

Vacsoránkat az új szállásunkon, a hotelben fogyasztjuk el. 

Utazás: bérelt motor - kb. 200 km
Szállás: hotel
Ellátás: reggeli, vacsora

Gorkhá-ból indulva útba ejtjük Bandipur-t, mely az India-Tibet kereskedelmi útvonal fontos állomása volt a 60-as évekig és a nevári kultúra élő múzeumaA Kathmandu völgyet benépesítői , az alapvetően hindu szellemiségű neváriak Nepál egyik fő népcsoportja.

Következő állomásunk Pokhara, Kathmandu után Nepál második legnagyobb városa, egyben világszerte ismert siklóernyős hely. A repülésekhez a légvonalban alig 30 km-re húzódó Himalája 8000-es csúcsai, valamint a jellegzetes alakú Machapuchare biztosítja a felejthetetlen hátteret.

Utazás: bérelt motor - kb. 140 km
Szállás: hotel
Ellátás: reggeli

Hajnalban felmotorozunk a Világbéke pagodához (Santi-sztúpa), ahonnan gyönyörű fotókat készíthetünk a Phewa tóban tükröződő csipkés Annapurna vonulatról. Meglátogatjuk a környező kolostorokat is.

Utazás: bérelt motor - kb. 25 km
Szállás: hotel
Ellátás: reggeli

Számos fakultatív programra van lehetőség. 

Érdemes kora reggel felmenni az 1530 méter magasan fekvő Sarangkot kilátójához, ahonnan páramentes időben szintén remek fényképeket készíthetünk az innen nézve is félelmetes havas hegycsúcsokról.

Napközbenre az adrenailn junkie-knak siklóernyős tandemrepülést ajánlunk.

A kevésbé "bátraknak" és inkább befelé fordulóknak pedig egy szerzetesi iskola megtekintése javasolt.

Utazás: bérelt motor
Szállás: hotel
Ellátás: reggeli

Pokharaból elindulva utunk során a hegyvidék síksággá szelídül, elérjük a tarai tájegységet. 

Butwal-ba motorozunk, majd a szállás elfoglalás után a Lumbini Parkba, az egyik legfontosabb buddhista zarándokhelyre. Tiszteletünket tesszük a történelmi Buddha szülőhelyén és a sok-sok ország által felépített pagodákat járjuk be. 

Utazás: bérelt motor - kb. 190 km
Szállás: hotel
Ellátás: reggeli, vacsora

Lumbiniből a Chitwan Nemzeti Park felé vesszük az irányt. Megérkezés után lemossuk az út porát, kedves kis bungallókban pihenünk meg, amit helyiek üzemeltetnek. 

A terület V. Károly király idejében felkapott vadászterület volt. Még mindig megtalálható itt mind az 5 nagyvad (elefánt, orrszarvú, bölény, foltos leopárd és bengáli tigris), de vadászni már tilos rájuk. 

Utazás: bérelt motor - kb. 140 km
Szállás: helyi családoknál
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

Programlehetőségek a nemzeti parkban: gyalogtúra, csónaktúra (sal fából faragott, tradicionális rönkcsónakkal), tradicionális táncbemutató,

túra elefántháton (kb. 1 óra). Szerencsés esetben a csónakból, vagy elefánthátról orrszarvúakat láthatunk, olyan közelről, mint máshol sehol nem lehetséges.

Szállás: helyi családoknál
Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora

A nemzeti park nyugodt állatvilágából visszamotorozunk a nyüzsgő fővárosba. A Trisuli folyót követve érkezünk be a Kathmandu völgybe. Új éttermeket, kávézókat fedezünk fel, értékelhetjük a városi kényelmet.

Utazás: bérelt motor - kb. 170 km
Szállás: hotel
Ellátás: reggeli

Mielőtt visszaadjuk a motorjainkat még meglátogatjuk a Pashupatinath templomot, ami a legfontosabb halottégető szentély. Akár egy teljes temetési szertartást is megnézhetünk. A rendkívül fotogén szent emberekkel, a szádukkal szelfizhetünk közösen búcsúzásképpen.

A mai napon van lehetőség ajándékok vásárlására, elbúcsúzásra Nepáltól, Ázsiától.

Pashupatinath templom: a Bagmati folyó két partján található. Shiva hindu főisten itt jelent meg, ezért amellett, hogy hindu zarándokhely, a helyiek „temetkezési helye” is. A folyó egyik partján a templomban kialakított kis emelvényeken égetik el halottaikat, akik így ismét részesei lesznek létünk 4 főelemének a víznek, földnek, tűznek, levegőnek. Az érdeklődők a folyó másik partjáról nézhetik végig a szertartást. Bár a templom az UNESCO Világörökségének része a bizottság a működtetésébe nem szól bele.

Szállás: hotel
Ellátás: reggeli

Transzfer a reptérre, hazautazás.

Ellátás: reggeli

A részvételi díj tartalmazza

Szállás: 

Katmandu 4 éjszaka, hotel
Gorkha 1 éjszaka, hotel
Pokhara 2 éjszaka, hotel
Lumbini 1 éjszaka, hotel
Butwal 1 éjszaka, hotel
Chitwan 2 éjszaka, családi szállás

Ellátás: 

11 reggeli; 2 ebéd; 5 vacsora

Helyszíni közlekedés

reptéri transzfer,
motorok és kísérőautó a túra teljes időtartama alatt (alap alkatrészpótlással)
pickup teherautó a Chitwan Nemzeti Parkban
riksa, taxi Katmanduban

Túravezetés: 

a traveller.hu magyar túravezetője,
helyi motoros túravezető, 
szerelő

Helyi adók, illetékek


A részvételi díj nem tartalmazza

Utazás:

egyénileg

Üzemanyag a motorhoz:

egyénileg fizetendő

Választható extrák: 

repülőjegy, utasbiztosítás, sztornó biztosítás, egyágyas felár

Helyszínen fizetendő: 

vízum, borravalók, egyéb belépők, egyéb étkezések és italok, személyes természetű kiadások

Fakultatív programok:

siklóernyős tandemrepülés
szerzetesi iskola
Boudhanath sztúpa
Pashupatinath
Swayambhunath sztúpa
Katmandu főtér 

Infók

Indulás, érkezés:

Az utazás kiinduló-és végpontja: Katmandu


Még több kaland