Borok, szurdokok, kolostorok

Moldávia, Transznyisztria - körutazás

Moldávia / Európa
2017. október 4. - 2017. október 15.
Időtartam: 12 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU1720

Útleírás Hasznos infók

Térkép

Moldávia Európa keleti végén, egy elfeledett, dunántúlnyi ország, mely csak a Szovjetunió széthullásával kezdte el modernkori történetét. Egy ország, ahol kiválóak a borok, világhírű a konyak, a szurdokok sziklafalába vájt barlanglakásokban napjainkban is ortodox szerzetesek élnek. Egy aprócska ország, ahol élnek román nyelven beszélő moldávok, ukránok, oroszok, gagauzok és bolgárok. Egy ország, melynek keleti feléről „elfelejtett” kivonulni az orosz hadsereg, ma Dnyeszteren Túli Köztársaság néven csak Moszkva ismeri el. Egy ország, ahol még ma is sarló-kalapácsos címer és Lenin-szobrok sokasága hirdeti a szovjet időket.

Bővebben...


Utazási stílus:

Túravezető:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 82 ponttal és 10 pacsival akár 32400,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 164 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

Közepes nehézségű gyalogtúrákra számíts.

Szállás típusa:

Családi panzió, 2-3-4 ágyas szobákban, illetve ifjúsági szálló, 4-6 fős, emeletes ágyas szobákban.

Ajánlott életkor: 12+

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon!

Csapat mérete: 8 - 18 fő

Kis csoport, hogy a kaland nagyobb legyen.

Program

Utazás Erdélyen keresztül Gyimesbe, egész nap.

Mivel Gyimes – az ezeréves határ – nincs közel, ráadásul az utak sem a legegyenesebbek, így egész nap utazunk. Előreláthatólag a késő délutáni órákban érünk szállásunkra, Gyimesközéplokra, a gyimesi csángó vidék szívébe.

Szállás: Gyimesközéplok, családi panzió, 2-3-4 ágyas szobákban
Ellátás: vacsora

Reggel a Gyimesi-szoros, és az ezeréves határ felé vesszük az irányt. Megállunk a határ védelmére épült Rákóczi-várnál és a volt határállomásnál, majd az esztenák között a kaszálóréteken feltúrázunk a Gyimesi-havasok főgerincére, a Papoj és a Fekete-erdőcsúcsaira. A délutáni órákban visszaereszkedve a Tatros völgyébe érkezünk vissza szállásunkra.

Szállás: Gyimesközéplok, családi panzió, 2-3-4 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli, vacsora
Túra: Gyimes, 17 km, 820 m fel és le, kb. 6-8 óra

Reggel korán kelünk, és elindulunk a határ felé. A moldáv határra dél körül érkezünk.

A határtól nincs túl messze Kisinyov, a Moldáv főváros, de mivel az utak rettenetesek, így csak estére érkezünk meg. A szállás Kisinyov belvárosában, egy hosztelben lesz.

A szállás elfoglalása után elindulunk az éves kisinyovi borfesztivál felfedezésére. A borfesztiválon a moldáv borok színe-javát megkóstolhatjuk, ami nem kevés, hiszen Moldávia adta az egykori Szovjetunió bortermelésének kétharmadát. Ma is borból él az ország, az Uniótól Oroszországig mindenhol felbukkannak a minőségi moldáv borok.

Szállás: Kisinyov, ifjúsági szálló, 4-6 fős, emeletes ágyas szobákban
Ellátás: reggeli

Reggel a középkori magyar alapítású Orhei (Őrhely) város felé vesszük az irányt. Orhei mellett a Raut folyócska szűk szurdokvölgybe fordul, és a sziklafalak között egy nagy kanyarulatot ír le. A kanyarulat feletti sziklafokon található egy kolostor, alatta a sziklafalon kőbe vájt remete barlanglakások.

A szomszéd hegytetőn térdig emelkednek egy erőd romjai: ez az Árpád-kori magyar erőd, Őrhely romjai.

Az ebédet egy helyi hagyományos családi étkezdében költjük el, megismerkedve a moldáv gasztronómiával.

A falu felett még felsétálunk a Raut-folyócska szurdokának sziklafalába mélyített barlangrendszerhez, innen nézzük végig a naplementét.

Az esti órákban érkezünk vissza Kisinyovba, hogy átadjuk magunkat a borfesztivál gasztronómiai gyönyöreinek, illetve a hatalmas utcabál bulijának.

Szállás: Kisinyov, ifjúsági szálló, 4-6 fős emeletes ágyas szobákban
Ellátás: önellátó

Reggeli után átautózva Moldva déli területét borító sztyeppéken a török Gagauz Antonóm Terület fővárosába, Komratba utazunk. A gagauzok egy török népcsoport, akik Moldáviában széles körű autonómiát élveznek. Nyelvük török, de ortodox hitűek.

A délutáni órákban Cricova pincészetéhez megyünk, ahol a száz km-t meghaladó pincerendszerben egy hatalmas borgyűjtemény található, illetve a helyi borokat is lehet kóstolni. A pincerendszerben kisteherautókkal közlekednek, hiszen a járatok több, mint 60 km hosszan nyújtóznak a föld alatt, tele értékes borokkal, és több borgyűjteménnyel, például Göring is itt őrizte borgyűjteményét.

Szállás: Kisinyov, ifjúsági szálló, 4-6 fős emeletes ágyas szobákban
Ellátás: önellátó

Reggel Saharna településre utazunk. Itt találhatóak Moldávia legszebb természeti látnivalói: a Dnyeszter partján épült az a 17. századi kolostor, amit megnézünk, illetve a kolostor feletti szurdokvölgyben vízeséseket találunk. A szurdok sziklafalába a szerzetesek egykor barlanglakásokat véstek. A szurdok tetején egy vízesésnél visszafordulunk, majd újabb hosszú zötykölődés vár ránk: a szomszédos Tipovára utazunk. A kolostor együttes középkori eredetű: az első barlanglakásokat az itt élő remeték a Dnyeszter kanyonvölgyének sziklafalába vágták, amely jó védelmet nyújtott a tatár, majd török betörések ellen. Az első remetelakásokat újabbak követték, így ma a sziklafalon több szintben egymás fölött sok-sok felhagyott barlanglakást láthatunk, melyek összeköttetésben vannak egymással. Néhány remetelakást felújítottak, és napjainkban is használnak.

Este érkezünk vissza Kisinyovba.

Szállás: Kisinyov, ifjúsági szálló, 4-6 fős emeletes ágyas szobákban
Ellátás: önellátó

Kényelmes kelés után egy el nem ismert országba látogatunk: ha Moldáviát retrónak találtuk, akkor Transznyisztriát – avagy a Dnyeszter Menti Szakadár Köztársaságot – a retró retrójának minősíthetjük. A szakadár köztársaság – akit csak Moszkva ismer el – tele van napjainkig Lenin-szobrokkal, vörös csillagokkal, kalapács-sarlós címerekkel. Az ország nagyobbrészt csempészetből él, és a rendszerváltást követő káosznak köszönhetően beragadt a kommunizmusba. Ezért utazunk át mi is a fővárosába, Tiraszpolba. Az országban útlevelünkkel 12 órát tartózkodhatunk, de ez elég is a Lenin-szobrok végig csodálására.

Innen az esti órákban érünk vissza Kisinyovba.

Szállás: Kisinyov, ifjúsági szálló, 4-6 fős emeletes ágyas szobákban
Ellátás: önellátó

Reggel korán indulunk a moldáv-román határra, és Bukovina felé vesszük az irányt.

Első megállónk dél körül Iasi (Jászvásár), mely a történelmi Moldáv Fejedelemség fővárosa is volt. Itt ebéd, és séta a városban. Innen tovább utazva már csak Bukovinában állunk meg, Gura Humorului (Humor) településen, ahol egy UNESCO Világörökség-listás festett kolostor található. A kolostor-együttes Petru Rares moldvai fejedelem uralkodása idején épült a 15. században. Innen a közeli Voronet-kolostorhoz megyünk, mely a környék legszebb kifestett kolostora, szintén a Világörökség része. Az erdők ölében 1532-ben Alexandru cel Bun alapította ezt a kolostort, mely Bukovina egyik ékköve.

Szállásunk itt lesz Humor közelében.
Szállás: Humor, családi panzió, 2-3-4 ágyas szobákban
Ellátás: vacsora

Reggel szerpentinekkel nyitjuk a napot: busszal felkacskaringózunk Ráró Fejedelemasszonyné Köve alá, ahol egy rövid túrával elérjük a két sziklatűt, melynek tetejéről csodálatos panoráma nyílik Bukovinára és a Kárpátok egész északkeleti vonulatára. Havasi legelőkön áttúrázunk a Ráró csúcsának sziklás leszakadásához, majd innen az Ördögmalom-szurdokon keresztül lesétálunk a Moldova partjához.

Délután a közeli Kácsikára utazunk. Az Osztrák-Magyar Monarchia idejében ide telepített lengyel sóbányászok alapította falu a környék legnagyobb sóbányájával büszkélkedhet, amit meg is látogatunk.

Ezután a szomszéd falvakba utazunk, hogy egy rövid fotószünet erejéig megnézzünk két kolostort. Solca (Szolka) középkori fallal erődített kolostorát a turisták sem látogatják, míg Arbore festett temploma bár az egyik legszebb, de kiesik a turistaforgalomból.

Szállás: Humor, családi panzió, 2-3-4 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli, vacsora
Túra: Bukovina, Ráró-fejedelemasszonyné kövei, 18 km, 220 m fel, 1060 m le, kb. 6-8 óra

Ez a nap nagyrészt utazással telik. Dés érintésével Kalotaszeg egyik legszebb természeti látványosságához, a sárkányok kertje sziklatornyaihoz látogatunk. A magányos, bizarr formákat öltő homokkő-sziklatornyok kicsit a Cseh-paradicsomot idézik. Útközben még megállunk a szomszéd faluban egy román fatemplomnál, és az esti órákban érkezünk meg a kalotaszegi Nagypetribe, ahol a szállásunk is lesz.

Szállás: Nagypetri, családi panzió, 2-3-4 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli, vacsora
Túra: Kalotaszeg, Sárkányok-kertje, 4 km, 120 m fel és le, kb. 2 óra

Reggel szállásunkról felszaladunk a domboldalra, hogy megnézzük a falu festett kazettás műemlék Árpád-kori templomát, majd elindulunk Felszeg felé. A Kalotahavas (Vlegyásza 1836 m) ezer színbe – és ilyenkor gyakran már hólepelbe – takaródzó csúcs alatt bújnak meg Kalotaszeg legvarázslatosabb falvai, az öreg házak ölelésében pedig a vidék legszebb erődtemplomai.

Először Magyargyerőmonostoron állunk meg, hogy a kék varrotasokba öltöztetett, fallal körített erődtemplom festett kazettás mennyezetében gyönyörködjünk. Innen egy rossz úton kanyargunk át a szomszédos Magyarvalkóra, ami kétségtelenül Kalotaszeg talán legszebb erődtemploma, amelyet dupla erődfallal vettek körbe eleink, és amely még ma is áll.  

Innen a szomszédos Rekicelre zötykölődünk, ahonnan egy óra sétával érjük el a Mikó-havas oldalán lesiető hegyi patak dübörgő zuhatagát, a 30 m magas Rekiceli-vízesést.

Az esti órákban érkezünk vissza szállásunkra, Nagypetribe.

Szállás: Nagypetri, családi panzió, 2-3-4 ágyas szobákban
Ellátás: reggeli, vacsora

Reggel kényelmes kelés után egy rövid séta erejéig megállunk Sebesvár váránál, ahol a vártorony romjaiból búcsúzunk Erdély „Erdőn Túli” vidékétől, és innen már kényelmes utazás hazáig a feltűnően egyenes M3-ason.

Kora délután érünk haza.
Ellátás: reggeli

A részvételi díj tartalmazza

Szállás: 

6 éjszaka barátságos,családi panziókban
5 éjszaka ifjúsági szállóban

Ellátás: 

6 reggeli, 6 vacsora

Utazás:

bérelt kisbusz

Programok, belépők:

Cricova pincészet, Orhei, Saharna, Gura Homorului, Voronet, Solca, Kácsika sóbánya, Feketetó

Túravezetés:

a Traveller tapasztalt, magyar túravezetője

A részvételi díj nem tartalmazza

Választható extrák: 

utasbiztosítás, sztornó biztosítás 

Helyszínen fizetendő: 

a családi panziókban a szálláshoz tartozó félpanzión felüli egyéb étkezések és italok, személyes természetű kiadások

Infók

Indulás, érkezés: 

Az utazás kiinduló- és végpontja: Budapest


Még több kaland

 

Gyalog és két keréken a Duna völgyében

3 nap

54 900 Ft

 

Túrázás és bringázás a Lednice-Valtice kultúrtájon

3 nap

49 800 Ft