La Isla Bonita

Kalandok a Kanári-szigetek legszebbikén

Spanyolország / Európa
2017. november 11. - 2017. november 19.
Időtartam: 9 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU172D

Útleírás Hasznos infók

Térkép

A szív lakú La Palma kétségkívül a Kanári-szigetek legszebb tagja – ezért is hívják a helyiek La Isla Bonitának, azaz „Szép Sziget”-nek. Buja, zöld köderdők, szűk szurdokok, vízesések, sziklás, fekete homokos tengerpartok, banánföldek és Kanári-fenyő erdőrengetegek, amelyeket megkoronáz a felhők felett ülő, télen néha hótakaróba burkolózó hegycsúcsok láncolata. 

Ennek ellenére nem érintette meg a tömegturizmus, úgy, mint a szomszédos Tenerifét, vagy Gran Canariát. Nincsenek hatalmas szállodasorok, tengerparti vurstli, nincsenek tömegek, akiktől ne lehetne elférni a romantikus tengerpartjain, és nem töltik meg Santa Cruz UNESCO Világörökség óvárosát a turistabuszok.

Bővebben...


Utazási stílus:

Túravezető:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 57 ponttal és 10 pacsival akár 22800,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 114 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

Közepesen nehéz gyalogtúrákra és bringázásra számíts.

Szállás típusa:

Santa Cruzban, apartmanban

Ajánlott életkor: 12+

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon!

Csapat mérete: 5 - 16 fő

Kis csoport, hogy a kaland nagyobb legyen.

Program

Repülés Budapestről Santa Cruz de La Palmára, a helyiek által La Isla Bonitának, azaz „Szép Szigetnek” hívott La Palma alig 20 ezres, barátságos fővárosába.

Este helyi rumok, sörök és borok társaságában ismerkedünk a sziget gasztronómiájával, na meg egymással.

Szállás: Santa Cruzban, apartmanban
Ellátás: önellátó

Reggel buszra pattanunk, és meg sem állunk Cubo de la Galga szurdokvölgyében meghúzódó köderdőkig.

Cubo de la Galga, köderdők: La Palma északi oldalán a tenger felől érkező párás légtömegek kicsapódnak és a gyakori ködnek és csapadéknak köszönhetően sűrű köderdő-dzsungelek, örökzöld babérerdők (Laurisilva-erdők) jönnek létre, melyek felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. Cubo de la Galga szurdoka rejti ezt a természeti kincset.

Hatalmas páfrányok közt sétálunk közel két órát a szurdokban, de ez még csak a bemelegítés: innen átutazunk a szomszédos völgybe, Los Tilos erdőrezervátumába. Ha bejött Cubo de la Galga, akkor Los Tilos eufóriába fog ejteni!

Los Tilos erdőrezervátum: A páfrányokkal, szakáll-zúzmókkal borított laurisilva-erdők alján a szurdokban egy hatalmas vízesés ontja a vízpermetet. De nem elégszünk meg a szurdok talpával: felkapaszkodunk a meredek, buja köderdőkkel borított hegyoldalra, ahol egy vízvezeték-csatorna partján – hol a szurdok falán, hol a csatornának vájt alagutakon – folytatjuk tovább utunkat, egészen a csatornát tápláló vízesésekig. Innen – jó néhány kilátóponttal megtűzdelt úton - ereszkedünk vissza buszunkhoz.

Los Sauces rumfőzde: Délutánra már csak egy kis lazítás maradt: La Palma leghíresebb rumfőzdéje, melynek termékeit minőségben Latin-Amerika rumjaival említenek egy lapon. A rumot napjainkban is kézműves technikával állítják elő. Az üzem italboltjában egy kóstoló után válogathatunk a 6, 8 és 12 éves rumokból.

Cubo de la Galga: 2 óra, 5 km, 350 m szint fel és le
Los Tilos: 4 óra, 14 km, 450 m fel és le
Szállás: Santa Cruzban, apartmanban
Ellátás: önellátó
Utazás: bérelt kisbusz

Körutazás: Ma egy könnyebb, lazítósabb napnak nézünk elébe. Újra a sziget északi oldalára utazunk, ahol La Zarza völgyében megnézzük a hajdani őslakosok sziklarajzait, pontosabban sziklavéseteit.
Innen a szomszédos városka régi kikötőjébe utazunk, ahol a halászfalu házait fecskefészek szerűen építették az óceán fölé emelkedő hatalmas sziklafalra. A falut a helyiek napjainkban is használják, elsősorban hétvégi házaknak.

Itt csobbanhatunk egyet a falucska sziklába vájt medencéjében, ahol a víz kellemesre melegszik – hiszen csak néha-néha csap be egy-egy nagyobb hullám.

Roque de los Muchachos: Délután a sziget legmagasabb pontja felé vesszük az irányt. Tengerszintről hajmeresztő szerpentineken a sziget legmagasabb pontjáig, Roque de los Muchachos, 2356 méter magas csúcsára kanyargunk. A csúcsról gyönyörű kilátás nyílik az egész szigetre, az alattunk nyújtózó hatalmas Taburiente-kalderára, a kanári fenyők borította meredek hegyoldalakra. A hatást csak fokozza, hogy a csúcsot néha hólepel borítja.

Túra: könnyű séták
Szállás: Santa Cruzban, apartmanban
Ellátás: önellátó
Utazás: bérelt kisbusz

Ma négy kerékről két kerékre váltunk. Reggel busszal felutazunk Santa Cruz fölé magasodó hegyekbe, ahol jó 1200 méter magasságban nyeregbe pattanunk. Bringáinkkal gyönyörű kanári-fenyő erdőkben, és szelídgesztenye ligetek közt tekerünk egyre magasabbra, míg El Pilar évszázados kanári-fenyő rengetegében 1450 méter magasságban elérjük a főgerincet. Innen már csak lefele vezet az út, folyamatosan köderdők közt gurulunk le egészen Santa Cruz de la Palma tengerpartjáig. Természetesen útközben megállunk több fotószünetre is, hiszen a kanyargó hegyi útról gyönyörű kilátás nyílik Santa Cruzra, és a sziget hegyeire.

Kora délután érkezünk vissza szállásunkra, így még bőven lesz időnk szétnézni a városban, mely számos értéket rejt: az óváros UNESCO Világörökség tengerparti házai, a „Balkonok utcája”, a gyarmati hangulatában teljesen épen maradt óváros szűk, hegyre kapaszkodó utcácskái, folyamatos fotózásra késztetik az embert. Az egységes 16-18. századi városkép mellett érdemes megnézni a reneszánsz San Salvador templomot, a Real Convento-t, a Cabanas palotát, na meg az óváros peremén a tengerészeti múzeumnak helyet adó, Kolombusz Santa Maria hajójának másolatát.

Szintemelkedés: 3-4 óra, 34 km, 280 m fel, 1450 m le
Szállás: Santa Cruzban, apartmanban
Ellátás: önellátó
Utazás: taxi és bringa

Ruta de los Volcanes: Ma kétségkívül a sziget egyik leglátványosabb magashegyi túraútvonalára, a Ruta de los Volcanes, azaz a vulkánok útjára látogatunk. A sziget főgerincén vezet a GR 131-es európai turistaút, melynek talán ez a legszebb szakasza.
Kezdésnek feltaxizunk a már tegnap megismert El Pinar hatalmas fenyőerdejébe. Innen indul utunk, ami összesen 28 kialudt – de a közelmúltban működött vulkán kráterét érinti. Mindeközben a sziget főgerincén haladunk, ahonnan tiszta időben gyönyörűen belátni a sziget hegyvonulatait, a szomszédos Tenerife, Gomera, El Hierro és kis szerencsével még Gran Canaria óceánból kiemelkedő hegyeit is. 

A délutáni órákban érünk le Fuencaliente városkába, ahonnan visszabuszozunk Santa Cruzba.

Szintemelkedés: 6 óra, 18 km, 380 m fel, 960 m le
Szállás: Santa Cruzban, apartmanban
Ellátás: önellátó
Utazás: taxi, illetve helyközi járat

Reggel kisbusszal átutazunk a sziget túloldalára, Puerto Naos híresen szép feketehomokos-kókuszpálmás tengerpartjára. Bár ez a sziget legszebb strandja, mi mégsem strandolással töltjük az időt: tengeri kajakokba ülünk, hogy felfedezzük a sziget nyugati partját – csak most épp az óceán felől. Sziklafalak alatt evezünk el, kikötünk elhagyott, néptelen kis öblök homokos partjain, és élvezzük a felettünk 2000 méter fölé emelkedő vulkáni sor összképét – csak éppen tengerszintről.

Délután Puerto Naos tengerpartján töltjük az időt, illetve egy fakultatív program keretében ellátogatunk az egyik lávacsatorna-barlangba, ahol sisakos-fejlámpás barlangtúra keretében fedezzük fel a földalatti világot.

A késő délutáni órákban már Santa Cruzban szürcsöljük megérdemelt Dorada sörünket. 

Túra nehézsége: amennyiben ültél már kajakban, nem fog meglepetést okozni a túra.
Könnyű, mindenki számára teljesíthető 3-4 órás túrára megyünk a part mentén.
Szállás: Santa Cruzban, apartmanban
Ellátás: önellátó
Utazás: bérelt kisbusszal

Reggel buszra szállunk, és ott folytatjuk, ahol tegnapelőtt abbahagytuk: azaz Fuencalientébe buszozunk, hogy haladjunk tovább a vulkánok útján – egészen az óceánig.

San Antonio vulkán: Kezdésnek bekukkantunk a tövében épült látogatóközpontba: a vulkán az őslakos guanchék szent helye volt, illetve ennek a hegynek a tövében tört ki 1971-ben a Teneguia-vulkán, mely a sziget legutóbbi komoly vulkáni működése volt.

A San Antonióról kérődző tevék közt ereszkedünk le a Teneguia kráteréhez, ahol a friss vulkáni salakon visz tovább az utunk. Ezen a vulkáni salakon – kis kőfalakkal védve - termelik a híres la palmai malvázia bort. Ahogy közelítünk a tenger felé - a sziget szélárnyékában hulló kevés csapadéknak köszönhetően – lassan sivatagivá alakul a táj. E sovány csapadékviszonyokat kihasználva itt épült fel a sziget szalinája, azaz sólepárlója, mely a világ egyik legtisztább sóját adja (itt az óceán közepén nincs semmi szennyező forrás). A parton akár strandolhatunk is egy jót, és megnézhetjük a sólepárlót. A délutáni órákban utazunk vissza Fuencaliente érintésével Santa Cruzba.

Szintemelkedés: 3-4 óra, 9 km, 800 m le, 80 m fel
Szállás: Santa Cruzban, apartmanban
Ellátás: önellátó
Utazás: helyközi járat

Santa Cruz jó hely: nemcsak a kakasok kukorékolása ébreszt a főváros közepén, hanem több turistaút is innen indul. Mi a legszebbet választjuk ma. Ha tegnap elteltünk a sivatag látványával, akkor mára „egy kis zöld dzsungel, kristálytiszta hegyipatakkal” a menü, mely mindenkinek ízleni fog.

A „fák szakadéka”, ahogyan neve is mutatja egy köderdőkkel benőtt zöld kanyon, melynek vizét csatornákban a városba vezették. Nemcsak az ivóvíz biztosítása volt a fontos: Santa Cruz felett a város jelképének is számító vízejtő-aknák energiáját használták ki a vízimalmok, melyek a hajdan virágzó kikötő gabonáját őrölték. Beérve a szurdokba szinte összezárul a völgy a fejünk felett, majd kikapaszkodva a sziklafalra egy csatorna partján folytatjuk tovább utunkat. A völgyfőben egyszerre egy kiszáradt jó 100 métereses vízesés álja utunkat. De a vízesés nem kiszáradt, hanem vizét egy több száz méter hosszú alagútba terelték. Mi is követjük a víz útját, és néhány perc fejlámpás séta után kinézve az alagút ablakán vesszük észre, hogy már a sziklafalon, a völgytalp fölött jó száz méter magasan járunk. Az alagút párkányt, a párkány alagutat követ, míg végül öreg kanári-fenyvesek közt ereszkedünk le Nuestra Senora de las Nieves templomához, hol a sziget védőszentjét, a las nievesi Madonnát őrzik. Itt – a templom melletti krimóban - jó hideg csapolt sörök társaságában pihenjük ki a túrát.

Délután még lesz időnk bolyongani egyet Santa Cruzban, megvenni az ajándékokat, majd tartunk egy kis búcsúestet, hiszen holnap indul gépünk haza. 

Szintemelkedés: 5-6 óra, 16 km, 1100 m fel, 1100 m le
Szállás: Santa Cruzban, apartmanban
Ellátás: önellátó
Utazás: kizárólag a lábunk

A repülőjárat indulásától függően taxizunk a repülőtérre. Hazautazás

Ellátás: önellátó

A részvételi díj tartalmazza

Szállás: 

8 éjszaka szállás Santa Cruz-ban kétszemélyes apartmanokban

Helyszíni közlekedés:

az utazás a helyszínen bérelt kisbusszal, taxival, tömegközlekedéssel történik

Túravezetés:

a Traveller tapasztalt magyar túravezetője

Programok:

La Zarza völgy- sziklarajzok, Los Sauces rumfőzde látogatás,
San Antonio vulkán látogatóközpont,
bicikli bérlés, kajak bérlés

A részvételi díj nem tartalmazza

Kiutazás:

nemzetközi repülőjegy és illeték 

Választható extrák: 

nemzetközi repülőjegy ajánlat, utasbiztosítás, sztornó biztosítás

Helyszínen fizetendő: 

étkezések és italok, személyes természetű kiadások

Infók

Indulás, érkezés: 

Az utazás kiinduló- és végpontja: Santa Cruz de La Palma /
Kanári-szigetek


Még több kaland

 

Túrázás és bringázás a Lednice-Valtice kultúrtájon

3 nap

49 800 Ft

 

Gyalog és két keréken a Duna völgyében

3 nap

54 900 Ft