Radnai- és Máramarosi-havasok

Bakancsos hétvége Erdélyben

Erdély, Románia / Európa
2018. július 5. - 2018. július 8.
Időtartam: 4 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU1864

Útleírás Hasznos infó

A Radnai és a Máramarosi-havasok

Mindkét hegyvidék az Északkeleti-Kárpátok tagja, turisták által nem túl felkapott, vadregényes vidék – talán köszönhető ez annak, hogy az ország – így az Európai Unió – peremvidéke és megközelítése sem olyan egyszerű.

A Radnai-havasok az Északkeleti Kárpátok legmagasabb hegysége (Pietrosz 2303 m). Tengerszemekkel, vízesésekkel, nyár elejéig havas csúcsokkal, rododendronos havasi legelőkkel, zergékkel – mindennel, ami a magashegységi arculat kelléke. Ezért a Nemzeti Park, fokozottan védett terület.

A Máramarosi-havasok egy része a mai Románia, másik része a mai Ukrajna területén húzódik. Nem egy fő vonulatból áll, hanem mély völgyekkel tagolt, több, az erdőhatár fölé emelkedő csúcsok rendszeréből. A területet ma is összefüggő erdőség borítja, itt találhatóak Európa utolsó, legnagyobb mérsékelt övi őserdői (mind az ukrán, mind a román oldalon). A medvétől a farkason át a hiúzig több ritka nagyvad élőhelye, természetvédelmi oltalom alatt álló Natúrpark.

Az utazás kiinduló- és végpontja: Budapest. A találkozó pontos helyét és idejét az indulás előtt pár héttel kiküldött dokumentum csomagban és BELÉPŐ-ben részletezzük.

Az utazás indulása előtt 10 nappal küldünk neked egy dokumentum csomagot:

-BELÉPŐ: találkozó pontos helye és ideje, túravezető neve és elérhetősége, megrendelt szolgáltatásaid és a becsatlakozási információkat találod benne
- program leírás: a részletes útleírás pdf formátumban

Jelentkezés és fizetés:
Az utazásra a weboldalunkon keresztül elektronikus úton tudsz jelentkezni. Miután a jelentkezésedet visszaigazoltuk, az utazás előlegét az utazási szerződés szerint köteles vagy megfizetni, ellenkező esetben kénytelenek vagyunk törölni a foglalásod. Az út árának teljes összegét az utazási szerződés szerinti határidőig kell kifizetned, ami jelen esetben a program indulását megelőző 30. nap.

Lemondási és átjelentkezési feltételek:
Az induláshoz számított 60 napnál korábbi lemondás vagy átjelentkezés esetén az iroda a szervezési költségekre levon 10 000 Ft költségátalányt.
60-35 nap között: az utazás árának 10%-a
34-23 nap között: az utazás árának 40%-a
22-12 nap között: az utazás árának 70%-a
11 napon belül: az utazás árának 100%-a kerül levonásra.
Amennyiben az utat átruháznád másra, ennek megoldásáért keresd az irodát.

Az online jelentkezés folyamán lehetőséged van utas- és sztornó biztosítást kérni. Amennyiben az online jelentkezéskor elfelejtettél valamit rendelni, kérjük írj irodánknak.

Az utazás kiinduló- és végpontja: Budapest, bérelt kisbusszal utazunk a program folyamán. A találkozó pontos helyét és idejét az indulás előtt pár héttel kiküldött BELÉPŐ-ben részletezzük.

Amennyiben bármilyen komplikáció merülne föl az érkezéseddel kapcsolatban, mielőbb értesítsd a túravezetődet, vagy hívd az irodánk ügyeleti számát.

A részvétel feltétele az út teljes időtartamát lefedő, sportbalesetre is kiterjedő utasbiztosítás megkötése. Az online jelentkezés folyamán lehetőséged van biztosítást igényelni irodánkon keresztül. Amennyiben más biztosítóval szerződsz, győződj meg a biztosítás fedezetéről. A túravezetőnk az első találkozáskor ellenőrzi a biztosítás érvényességét.

Magyar állampolgárok érvényes, új típusú személyi igazolvánnyal vagy érvényes útlevéllel utazhatnak Romániába.

A programban feltüntetett ellátás-étkezésen felüli további étkezések és italok, programon felüli egyéb belépők, személyes természetű kiadások.

Végig egy szálláson, Borsafüreden, egy családi panzióban alszunk, 2-3 ágyas szobákban. A szobákhoz WC, zuhanyzó tartozik. A panziót egy helyi magyar család üzemelteti. A szálláson főzési lehetőség nincs.

Az utazás díja tartalmazza a félpanziós ellátást, amit a helyi családoktól kapunk, akiknél megszállunk. A településen van egy kisbolt, ahol be tudunk minden nap vásárolni.

Utazásunk teljes időtartama alatt bérelt kisbusszal közlekedünk, amit az utazás díja tartalmaz.

Az utazáson való részvétel alapfeltétele a jó egészségi állapot. Komoly szív és érrendszeri problémák, idegrendszeri és mentális zavarok kizáró tényezők. Ha személyes állapotod igényli, konzultálj az orvosoddal.

Amit az útra érdemes hozni: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Túravezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.

Hiszünk benne, hogy az egyedül utazók könnyen találnak társaságot a csapatunkban. Egy-egy ilyen kaland remek alkalom lehet ismerkedésre, új barátságok kialakítására. Ha egyedül érkezel, valószínűleg egy másik azonos nemű útitársunk a szobatársad lesz. Ezzel az elhelyezéssel biztosítjuk, hogy nem kell egyágyas felárat fizetned.

Mindenki máshogy szeret utazni, másra költi a pénzét. Gondold át a saját utazási szokásaidat az étkezés, italok, ajándékok és borravalók tekintetében. Amivel mindenképp számolnod kell, az a helyszínen fizetendő költségek. A költőpénzt RON formájában hozd magaddal.

A fizetőeszköz a román lei (RON). 1 RON = kb. 70 HUF
Már sok helyen lehet fizetni kártyával is, de mindenképp legyen nálad elegendő készpénz. Legjobb már itthon váltani, és a költőpénzt RON formájában magaddal hozni. Legkésőbb a határon van lehetőség váltani forintot.

A legfontosabb aranyszabály, hogy törekedj a könnyű csomagra, ugyanis azt neked kell mozgatni. Egy könnyű táska 10-15 kg körül nyom, háton vihető (hátizsák vagy utazótáska, maximum 60L vagy M méret), így könnyű azokat cipelni és beférnek a közlekedési eszközeinkbe. Szükséged lesz egy kis hátizsákra (maximum 30L), amit a napi túrák és kirándulások során használsz. Ebben tudod tartani a kulacsodat, értékeidet, fényképezőgépet és elektronikai eszközöket.

Személyes iratok, dokumentumok, BELÉPŐ
Készpénz, bankkártya
Elsősegélycsomag, gyógyszerek
Fejlámpa, akksik
Naptej
UV szűrős napszemüveg
Gyorsan száradó törölköző
Kis hátizsák
Túraöltözet (hosszú nadrág is)
Bejáratott, vízálló túrabakancs
Meleg ruha, polár pulóver
Esőkabát, esőnadrág
Sapka (hegyekbe elképzelhető, hogy jól fog jönni)
Füldugó
Kulacs
Fényképezőgép, töltők

Az utazás ára félpanziós ellátást tartalmaz. Az ezen felüli, nap közbeni étkezéseket egyénileg intézzük. A településen van egy kisbolt, ahol be tudunk minden nap vásárolni. Ebben az időszakban a településen nem nagyon van étterem, ahol tudunk meleg ételt fogyasztani. A szálláson főzési lehetőség nincs.

A július általában ezen a területen is napsütéses és napközben meleg, de hajnalban-reggelente még hűvös időre számíts. A napsütés mellett természetesen előfordulhat ilyenkor is eső is, sőt, a magashegyi régiókban akár havazás, havas eső is. Ebben az időszakban elfér egymás mellett a naptej és a polár pulóver, sapka is a csomagban.

Mivel egy kis településen leszünk, a közbiztonság jó, de nem árt soha sem az elővigyázatosság, figyelj oda dolgaidra.

Az utazásunk során törekszünk a leírás szerinti program pontos követésére, mégis fenntartjuk a lehetőségét a program részbeni változtatásának. Az út során előfordulhatnak előre nem tervezett helyzetek, amik átalakíthatják a tervezett programot. A stílus, ami különlegessé teszi az utazásainkat, a meglátogatott országok és tájak, az időjárás és egyéb környezeti tényezők, illetve a csoport jellege gyakran befolyásolják a programok menetét. Ezen okokból kifolyólag az irodánk az utasainak biztonságát szem előtt tartva felcserélhet, helyettesíthet és végső esetben kihagyhat programokat, cserélhet szállásokat és közlekedési eszközöket. Az útleírás általános információkat fogalmaz meg, de nem tudja garantálni a benne szereplő látnivalók, események és élővilág megtapasztalását, illetve a benne foglalt időkeretek pontos betartását.

Az utazás során gyakran letérünk a klasszikus turistacsapásokról, meglátogatunk a civilizációtól távolabb eső területeket, ezért a program természeténél fogva tartalmazhat előre nem látható változásokat. Az időjárás változékonysága, előre nem várható események vagy biztonsági szempontok miatt előfordulhat, hogy egy-egy program nem teljesíthető. Ilyen esetekben a túravezető megpróbálja átszervezni, átcsoportosítani a programokat, vagy helyettesíteni azokat másokkal. Ezen döntések a túravezető hatáskörébe tartoznak és kötelező érvényűek az utazáson résztvevőkre.

Minden utazásunkon a csapatot kíséri egy magyar nyelvű túravezető. Elsődleges célja, hogy a felmerülő problémákból a lehető legkevesebbet észlelj, és a lehető legtöbb élmény érjen az utazásunk alatt. Fontos és hasznos információkkal szolgál a meglátogatott helyekről, ajánlatokat tesz egyéb programokra és látnivalókra, kipróbált éttermekre és vásárlási lehetőségekre hívja fel a figyelmed. A túravezetőink nem klasszikus értelemben vett idegenvezetők, de széleskörű tudással rendelkeznek az utazás alatt érintett országokról, tájegységekről, történelmi, kulturális, vallási és szociális háttérről. Alkalomszerűen igénybe vesszük helyi vezetők segítségét, ahol a speciális tudásuk elengedhetetlen a hely mélyebb megismeréséhez.

Természetesen minden értékelés és kritika fontos a számunkra. Leghasznosabb, ha ezt írásban kapjuk, ezért kérünk töltsd ki online kérdőívünket az utazás végeztével.
Az aktuálisan felmerülő problémákat jelezheted a túravezetőnek illetve az irodánknak az ügyeleti telefonszámon.

Román Nagykövetség, Bukarest
Cím: str. Jean-Louis Calderon nr. 63-65., 020034 Bucuresti
Előhívó:(00)-(40)-(21)
Telefon:312-0073,00-40-31-620-4300,00-40-31-620-4301
Ügyelet:(40-722)386-560

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Zákonyi Botond
E-mail: mission.buc@mfa.gov.hu
Honlap: bukarest.mfa.gov.hu