Radnai- és Máramarosi-havasok

Bakancsos hétvége Erdélyben

Románia / Európa
2017. szeptember 21. - 2017. szeptember 24.
Időtartam: 4 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU171E

Útleírás Hasznos infók

Térkép

Hullámzó hegyek, mély völgyek, végtelen erdőségek, tengerszemek. Na és kevés turista. Némelyik faluban mintha megállt volna az idő. 300 éves fatemplomok, gőzmozdony vontatta hegyi vasút, pásztorok, akik az esztenákon a környék legjobb ordáját csinálják.

Lépjünk vissza egy kicsit a múltba, ahol a kátyús utakon nem siet senki  sehova, ahol még a vasárnapi ortodox misére hagyományos viseletbe bújnak  az öregek. Nem, mindehhez nem is kell messzire utazni: mindez itt van a  szomszédban, az Unión belül, az ukrán-román határ közelében, festői  csúcsok, vízesések és havasi legelők aljában.


Utazási stílus:

Túravezető:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 24 ponttal és 10 pacsival akár 9800,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 49 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

Közepes nehézségű gyalogtúrákra számíts.

Szállás típusa:

Családi panzió Borsafüreden, festői völgyben, közvetlen a havasok lábánál.

Ajánlott életkor: 10+

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon!

Csapat mérete: 8 - 18 fő

Kis csoport, hogy a kaland nagyobb legyen.

Program

Reggel korai indulás után dél körül érkezünk meg Nagybányára, ahol egy rövid szabadprogram keretében sétálunk egyet a történelmi belvárosban, ami túlélte a szocialista iparosítást.

A délutáni órákban átkelünk a Gutinon, és végig zötykölődünk Máramaros nem éppen kiváló útjain a Radnai-havasok alá. Szállásunk Borsafüreden, egy festői völgyben, közvetlen a havasok lábánál lesz egy családi panzióban.

Este ismerkedés közös vacsorával egybekötve.

Szállás: Borsafüred, családi panzió
Ellátás: vacsora
Utazás: bérelt kisbusz

Reggeli után a közeli sífelvonóval fellibbenünk a Stiol-fennsík oldalába, ezzel megspórolva 400 m szintet.

Innen a Gargaló-katlan tengerszeme mellett áfonya és rododendron bokrok között sétálunk fel az Aranyos-Beszterce forrásához, ahonnan egy jó kapaszkodó legyőzésével érkezünk fel a Gargaló-nyeregbe, az 1907 m magas Lóhavas alá. Innen egy rövid gerincmenet, majd egy meredély legyőzése után fönt állunk a Gargaló 2159 m magas csúcsán. A csúcsról tiszta időben átlátni az Erdélyi-medencén, látszik a Fogarasi-havasok, a Bihar, a Kelemen-havasok, északra Ukrajna, és az Északkeleti-Kárpátok.

A csúcsról lesétálunk a völgy irányába: itt zuhan a mélybe Erdély egyik legnagyobb vízesése, a 80 m magas Lóhavasi-vízesés. Innen visszasétálunk a faluba, szállásunkra.

Táv: 12 km, 6-8 óra, szintemelkedés: 910 méter
Szállás: Borsafüred, családi panzió
Ellátás: reggeli, vacsora
Utazás: bérelt kisbusz

Ma egy lazább napnak nézünk elébe: reggel a közeli Felsővisóra utazunk, ahol a buszt egy romantikus gőzösre váltjuk. A Vasér-völgyben (Wasser-völgy) vezet az a keskeny nyomtávú vasútvonal, ami a Kárpátok főgerincéig, a mai Ukrán határig vezet 56 km hosszan követve a Vasér-folyócskát. Elhagyjuk a Suliguli forrásokat, mely a Monarchia legerősebb, legszénsavasabb ásványvize volt (a 19. században palackozták is, de állítólag olyan erős volt, úgy habzott, hogy hígítás nélkül nem lehetett meginni)A Paltin-megállónál leszállunk a vonatról, és egy patakvölgyön felsétálunk a Cigánykő vállára. Innen a Novat-völgyi víztározóhoz ereszkedünk. Ez a tó biztosította Borsabánya vízszükségletét. Innen egy kényelmes úton, esztenák és havasi legelők közt sétálunk le Borsabányára a Torojága (vagy Toronyága, 1930 m) szoknyáján. Itt vár már ránk buszunk, amivel visszautazunk szállásunkra.

Reşiţa Kisvasút: A vonal 1930-33 között épült, elsősorban az erdőrengeteg fáinak elszállítására – ma is ez a fő funkciója, hiszen a szűk völgyben napjainkig sem vezet út. Így ezen a vasútvonalon szállítják a fát, a teheneket a havasi legelőkre, és az itt élő hegyi embereket. Egy jó évtizede meglátták a turizmusban rejlő lehetőséget, és felújítva a vonat eredeti, 1954-ben készült Reşiţa gőzmozdonyát ma már kirándulókat is szállítanak. De a hangulat az eredeti: a vonat 10 km/órás sebességgel döcög végig a hidakon, alagutakon a Vasér-völgyében, néha meg kell állni vizet vételezni, néha pálinkát kell inni a restiben, néha meg csak megállunk – fene tudja miért. Mintha egy Krúdi regény öreg vicinálisára csöppennénk.

Borsabánya: az a hírhedt település itt, a Máramamarosi havasok erdőrengetegében, melynek zagytározójából 2000 januárjában elindult a Tiszai ciánszennyezés. Borsabánya ma egy kísértetváros: az elhagyott, lepusztult panelokat és bányászlakásokat felveri a gaz. Az elhíresült, holdbéli meddőhányót is ugyanígy veszi vissza a természet.

Táv: 21 km 8 óra, szintemelkedés: 610 méter
Szállás: Borsafüred, családi panzió
Ellátás: reggeli, vacsora
Utazás: bérelt kisbusz

Reggel korán kelünk, és buszra szállunk. Hazafelé még megnézzük az Iza-völgyi UNESCO világörökség-listás 300-400 éves fatemplomokat. Az első állomás Jódfalva (Ieud). Itt két jellegzetes máramarosi fatemplomot is találunk, amelyek közül a régebbi 1699-ből való. Mindkettő hasonló tervek alapján készült: fenyőgerendákból, kis ablakokkal, emeletes tetőzettel, egyszerű toronnyal. A falu közepén egy kis skanzen van felépítve, amely hagyományos rönkházain keresztül mutatja be a hajdani (és még ma is sok helyen felfedezhető) máramarosi világ emlékeit.

Tovább utazunk az Iza-völgyén lefelé, rendkívül rossz úton, Barcánfalvára, ahol az 1720-ban épült fatemplomot, és görögkeleti kolostor-együttest nézzük meg. A kolostor templomát ugyan az eredeti templom 600 éves fennállásának az emlékére újraépítették, de az épületegyüttes hűen tükrözi a máramarosi építészet minden jellegzetes vonását. Innen Budfalvára megyünk, ahol a falu Szent Miklósnak szentelt fatemploma 1643 óta áll, mint szintén az UNESCO Világörökség része.

Eldugott hegyi utakon kelünk át a Gutin-hegységen, majd az esti órákban érünk vissza Budapestre.

Ellátás: reggeli
Utazás: bérelt kisbusz

A részvételi díj tartalmazza

Szállás:

3 éjszaka szállás családi panzióban

Ellátás:

3 reggeli, 3 vacsora

Utazás:

bérelt kisbusszal

Belépők, programok:

gőzmozdonyos kisvonatozás, felvonójegy, Iza völgyi fatemplomok

Túravezetés:

a Traveller tapasztalt, magyar túravezetője

Helyi adók és illetékek


A részvételi díj nem tartalmazza

Választható extrák:

utasbiztosítás, sztornó biztosítás

Helyszínen fizetendő:

félpanzión felüli étkezések, italok, személyes természetű kiadások

Infók

Indulás, érkezés: 

Az utazás kiinduló- és végpontja: Budapest


Még több kaland

 

Kalandozások bizarr formájú sziklatornyok között

4 nap

69 800 Ft

 

Túrázás és bringázás a Lednice-Valtice kultúrtájon

3 nap

49 800 Ft