Dél-bükki kalandozások

Futás és bringázás Cserépfalu környékén

Cserépfalu / Belföld
2017. szeptember 16. - 2017. szeptember 17.
Időtartam: 2 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: HU1721

Útleírás Hasznos infók

Cserépfaluból indulva, futva és két keréken fedezzük fel túránk két napja alatt a közeli természeti kincseket, a kis borsodi falvak hangulatát – ahol azt érezhetjük, mintha kicsit megállt volna az idő. 

Ha olykor van olyan érzésed, hogy legszívesebben „kiszaladnál” városod zajából és csendre, nyugalomra, madárcsicsergős jó levegőre vágysz, fuss velünk ezen a hétvégén. Ideális terepet ajánlunk erre: Cserépfalu ugyanis a turisztikailag kevésbé ismert és járt Dél-Bükk kapuja. A vadregényes, turistautakkal alig-alig átszőtt szépséges természet csak arra vár, hogy lábaidat a nyakadba kapva meghódítsd.


Utazási stílus:

Túravezető:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 7 ponttal és 10 pacsival akár 2600,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 13 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

Közepesen nehéz futásokra és könnyű bringázásra számíts.

Szállás típusa:

Falusi vendégházban fogunk aludni.

Ajánlott életkor: 15+

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon!

Csapat mérete: 4 - 10 fő

Kis csoport, hogy a kaland nagyobb legyen.

Program

A kora délelőtti órákban találkozunk Cserépfaluban a szállásunknál. Kipakolás után azonnal futócipőt húzunk és elindulunk Dél-Bükk egyik legimpozánsabb része, a csertölgy-matuzsálemekkel tarkított Cserépfalui Fás Legelő felé. Útközben érintjük a Dél-Bükk egyik nevezetes kaptárkövét, az Ördögtornyot, majd a szépséges Hideg-kút laposa felé vesszük az irányt, ahonnan a tempós futást kocogássá szelídítve csodálhatjuk a manapság már nagyon kevés helyen látható fás legelőt, s ha szerencsénk van, az ott legelő szürke marhákra is vethetünk egy pillantást. A Hideg-kút gémeskútjánál megállunk egy szusszanásnyira, azonban inni a futózsákjainkban magunkkal hozott vizünket vagy izotóniás italunkat fogjuk, mivel a gémeskút vize inkább legelő szürkéink bendőjébe való. Rövid pihenő után indulunk tovább a kellemesen hullámzó terepen, míg egy kb. 200 méteres emelkedő nehezíti utunkat, amiért a környezet és a tiszta levegő bőségesen kárpótol. Cserépfalu és Cserépváralja közt szőlőültetvények mellett futunk, végül egy rövidebb erdős szakasz után a keleti pincesoroknál térünk vissza a faluba.

Felfrissülés után közösen megebédelünk, majd biciklikkel átgurulunk Bogács termálfürdőjéhez

Kb. 2 órás lazítás után átkerekezünk Cserépváraljára vacsorázni, a nap megkoronázásaképpen pedig a cserépfalui pincékhez borkóstolásra.

Futótúra: kb. 7 km, kb. 250 méter  
Biciklizés kb. 15 km
Szállás: Cserépfalu, vendégház
Ellátás: vacsora

A napindító reggeli energiájával feltöltekezve bemelegítésül felkapaszkodunk a Cserépfalu fölött létesült kilátópontra, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a lábunk alatt elterülő falura, és nyomon követhetjük jövendő futásunk első pár km-es szakaszát. A kilátótól már kocogva indulunk lefelé, bekanyarodunk a „Kisamerika” néven ismert barlangszállásokhoz, majd a már tegnapról ismerős útra térünk, de ezúttal a Hór-völgy felé vezető ösvényre kanyarodunk. Futásunkat megszakítjuk a suba-lyuki neandervölgyi ember lakhelyénél, amelynek „erkélyéről” csodás kilátás nyílik az alattunk fekvő völgybe. Az oszlai tájházat, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kutatóházát valamint Less Nándor emlékkövét érintve jutunk el az Odorvárhoz, ahonnan a körpanorámából merítünk erőt a “hazafutáshoz”. Bükkzsérc határának érintésével még felkapaszkodunk a Nyomó – hegyre, majd a nyugati pincesor mellett érünk vissza szállásunkra.

Felfrissülés után közösen ebédelünk. Búcsúzásképp rövid sétával megnézzük a falucskában található templomot, amely a megye legmagasabb tornyával (52 méter) büszkélkedhet.

Hazafelé útra ajánljuk a Hór-völgyi látogatóközpontban található geológiai – régészeti kiállítás megtekintését.

Futótúra: kb. 16 km, szintkülönbség kb. 550 méter le és fel
Ellátás: önellátó

A részvételi díj tartalmazza

Szállás: 

1 éjszaka vendégházban négyágyas szobákban

Ellátás: 

1 vacsora

Túravezetés:

a Traveller tapasztalt futó túravezetője

Programok:

bogácsi strand belépő

A részvételi díj nem tartalmazza

Utazás:

egyénileg

Választható extra:

sztornó biztosítás

Helyszínen fizetendő:

kerékpár bérlés, ha nem hozol saját paripát
egyéni fogyasztások

Fakultatív program: 

borkóstoló fogyasztás szerint
Hór-völgyi látogatóközpont belépődíj

Infók

Indulás, érkezés: 

Az utazás kiinduló- és végpontja: Cserépfalu


Még több kaland

 

Túrázás és bringázás a Lednice-Valtice kultúrtájon

3 nap

49 800 Ft