Cseh-Svájc, Szász-Svájc

Kalandozások a bizarr formájú sziklatornyok közt

Csehország, Németország / Európa
2018. május 17. - 2018. május 21.
Időtartam: 5 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: EU187C

Újdonság
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Közép-Európa egyik leglátványosabb idegenforgalmi régiója ez a Csehország és Németország határán fekvő rendkívül változatos felszínű, különleges sziklaformációiról híres hegyvidék.  Cseh-Svájc és Szász-Svájc csodás területét nem csak a határ, hanem az Elba is kettévágja. A cseh és a német oldalon is Nemzeti Parkot alakítottak ki, ahol a legszebb, legérdekesebb látványosságok csoportosulnak. A terület domborzata elképesztően formagazdag. Dús fenyvesekkel és lombhullató erdőkkel tarkított dombok, kristálytiszta patakok vájta mély szurdokok, égbe nyúló, tűhegyes, bizarr formájú homokkőtornyok, és lélegzetelállító kilátóhelyek várnak ránk.

Bővebben...


Utazási stílus:

Túravezető:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 25 ponttal és 10 pacsival akár 9900,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 50 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

Könnyű gyalogtúrák, de akadnak kitett részek, létrás vagy lánccal biztosított szakaszok. A lépésbiztonság és a szédülésmentesség előfeltétel!

Szállás típusa:

Családi panzió, 2-3-4 ágyas szobák, csendes környezet, kitűnő konyha

Ajánlott életkor: 14+

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mailen vagy telefonon.

Csapat mérete: 8 - 14 fő

Kis csoport, hogy a kaland nagyobb legyen

Program

Találkozó délután 3 óra körül a Cseh-Svájc Tiské stĕny sziklavárosának bejáratánál, a hangulatos turistaházban.

Ismerkedés, rövid pihenő, felfrissülés után a jól kiépített tanösvényen barangoljuk be a hangulatos fenyőerdőben, a homokos talajból kinövő sziklatornyok, bástyák alkotta labirintust. A sziklafalak tetejéről nyíló mesés panoráma méltán teszi a Tisá falu felett óriási homokkőerődként tornyosuló Tiské stĕny területet a Cseh Svájc egyik legnépszerűbb kirándulóhelyévé.

Táv: 4,5 km
Idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű séta

A túra után kb. egy óra autózással érünk szálláshelyünkre, a hangulatos panzióba.

Szállás: panzió
Ellátás: vacsora a panzióban (ebéd önellátó, célszerű szendvicseket pakolni az útra)
Utazás: egyénileg

Reggeli után a pár kilométerre található Mezní Loukába megyünk, ahonnan egész napos gyalogtúrára indulunk a varázslatos vidéken. 

A Cseh-Svájc klasszikus, kötelező gyalogtúrája összefűzi a Nemzeti Park két leglátványosabb természeti csodáját, Európa legnagyobb természetes sziklaívét, a Pravčická brána-t, és a Kamenice folyó elragadó szurdokát, melynek egy része olyannyira szűk, hogy csak csónakkal tudunk közlekedni rajta.

A bizarr sziklavilág, a vadregényes szurdok és az elbűvölő erdő életre szóló élményt nyújt, útközben a sziklahíd alatti Sólyomfészek vendéglőben vagy a favázas épületekkel teli Hrensko egyik éttermében kóstolhatjuk meg a jellegzetes cseh specialitásokat és a söröket.

Táv: 16 km
Idő: 8 óra
Szintkülönbség: 360 m le, ugyanannyi fel
Nehézség: közepesen nehéz túra, kitartás szükségeltetik. Mérsékelt emelkedők, lejtők.

 Késő délután érünk vissza kiindulási pontunkra, majd visszamegyünk szálláshelyünkre.

Szállás: panzió
Ellátás: félpanzió, reggeli és vacsora a panzióban (ebéd önellátó, szendvicsek vagy vendéglátóhelyek)

Reggeli után elutazunk az Elba parti bájos szász kisvárosba Bad Schandauba (40 km). 

A városkából felkapaszkodunk az Elba feletti magaspartra, majd szép kilátást élvezve érünk a Nemzeti parkhoz, ahol páratlan élményeket kínáló túránkon felmászunk a sziklatornyok tetején kialakított, pazar panorámát nyújtó, híres kilátóhoz, a Schrammsteinaussicht-hez, majd a sziklafal tetején le-föl hullámvasutazva fedezzük fel e különös sziklabirodalmat. A számtalan homokkőbástyával, toronnyal, bizarr sziklaformációval büszkélkedhető Affensteine a következő célpont, melynek egyik legnépszerűbb pontja, a hajmeresztő helyre épült hajdani rablólovagvár, a Frienstein, a meghökkentő helyen lévő barlanggal, az Idagrottével. 

Változatos, panorámában és különleges sziklákban bővelkedő utunkon felkeressük még a gigantikus sziklafal peremén fekvő közkedvelt kilátóhelyet, a Carolafelsen-t is. Túránk utolsó szakaszán a Szász-Svájc jellegzetes sziklaképződményét, a Kirnitzsch völgyétől kőhajításnyira tornyosuló legendás Kuhstall-t (Tehén istálló), a fenyőerdőből magasan kiemelkedő sziklatömbben lévő gigantikus barlangot, ill. masszív sziklakaput látogatjuk meg.

Táv: 16 km
Idő: 8 óra
Szintkülönbség: 900 m fel, ugyanannyi le
Nehézség: Közepesen nehéz, rendkívül változatos gyalogtúra, jól jelzett turistautakon, ösvényeken. Több helyen sziklába vájt lépcsősorok, korláttal biztosított fémlétrák tarkítják útvonalunkat, néhol tekintélyes sziklákon kell átmászni, olykor szédítő szakadékok szélén haladunk. Szédülésmentesség, biztos járás elengedhetetlen!

A Lichtenhainer vízeséstől villamossal vagy menetrend szerinti busszal térünk vissza Bad Schandauba.

Szállás: panzió
Ellátás: félpanzió, reggeli és vacsora a panzióban (ebéd önellátó, szendvicsek)

Reggeli után az Elba partján fekvő Rathen üdülőhelyre autózunk, majd komppal kelünk át a folyó túlpartjára, ahonnan gyalog megyünk a romantikus Amselgrund völgyén át, az idilli fekvésű Amselsee partján a vízesésig. A Schwedenlöcher vadregényes sziklakanyonján mászunk fel a közvetlenül az Elba felett magasodó Bastei sziklatornyaihoz, kilátóihoz. A Sziklavár megtekintése után csodás kilátóhelyeken keresztül ereszkedünk vissza a folyó partján fekvő faluig, majd komppal térünk vissza buszunkhoz.

Táv: 7,5 km
Idő: 4 óra
Szintkülönbség: 240 m fel, ugyanannyi le
Nehézség: Rövid, közepesen nehéz gyalogtúra kitűnően jelzett, példásan karbantartott turistautakon. Több meredek kaptató és lejtő váltja egymást, a Schwedenlöcher szurdokában jól kiépített lépcsősorok, a kritikus helyen korláttal. A Bastei-ról lefelé jövő szerpentinúton szintén lépcsőkön jövünk le. Biztos járás, szédülésmentesség fontos!

Délután a 10 km-re lévő Königsteinben meglátogatjuk a híres erődöt. Szász-Svájc legfontosabb történeti emléke, Európa egyik legnagyobb erődítménye, az Elba partján, egy jellegzetes alakú táblahegy tetejére épült Königstein erőd (Festung Königstein). A jelenleg múzeumként működő, hajdani bevehetetlen erőd 247 méter magasra tornyosul a folyó fölé, impozáns, komor falai beleépültek a sötét színű, koporsó alakú hegy szikláiba. Legnépszerűbb látnivalója, a falai tetején kiépített, elképesztő kilátást nyújtó panorámaút.

A várlátogatás után autóval megyünk vissza szálláshelyünkre (40 km).

Szállás: panzió
Ellátás: félpanzió, reggeli és vacsora a panzióban (ebéd önellátó, szendvicsek vagy vendéglátóhelyek, Bastei, Rathen)

Reggeli után Jetřichovicébe megyünk (10 km), ahonnan vadregényes, látványos, létrákkal, lépcsősorokkal tarkított útvonalon barangoljuk be a különleges sziklavilág legcsodásabb kilátóhelyeit. Először a Marienfels, majd a Wilhelminenwand, végül a Rudolfstein sziklaplatóira kapaszkodunk fel.

Táv: 7 km
Idő: 2,5 óra
Nehézség: Rövid, könnyű gyalogtúra. A szurdok falépcsősorai, pallói gyakran nedvesek, csúszósak, megfelelő lábbeli viselése fontos!

A túra után visszahajtunk a panzióba, majd elindulunk Budapestre, útközbe, Dĕčín városában megállunk ebédelni, a sörfőzde autentikus, jó hangulatú éttermében.

Az esti órákban érünk vissza Budapestre.

Ellátás: reggeli, (ebédelési lehetőség a sörfőzde éttermében, Dĕčín-ben)
Utazás: egyénileg

A részvételi díj tartalmazza

Szállás: 

4 éjszaka egy családias panzióban, 2-3-4 ágyas szobákban

Ellátás: 

Félpanzió

Túravezetés:

a Traveller tapasztalt túravezetője

Felszerelés:

kerékpár és sisak

A részvételi díj nem tartalmazza

Utazás:

egyénileg

Választható extra:

sztornó biztosítás

Helyszínen fizetendő:

a programban szerelő étkezéseken felüli étel és ital fogyasztás, egyéb egyéni kiadások
Königstein: 10,- EUR
Parkolás: 5-6,- EUR

Infók

Indulás, érkezés: 

Az utazás kiindulópontja: Cseh-Svájc, Tyské steny

Az utazás végpontja: Cseh-Svájc, Jetřichovice


Még több kaland

 

Kalandozások bizarr formájú sziklatornyok között

4 nap

69 800 Ft

 

Túrázás és bringázás a Lednice-Valtice kultúrtájon

3 nap

49 800 Ft

 

Lakóautós roadtrip a hosszú fehér felhő földjén

14 nap

619 990 Ft