Misztikus Aranyföld

Meditációs körutazás Burmában

Mianmar / Ázsia
2018. február 18. - 2018. március 2.
Időtartam: 13 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: AS1854

Traveller PRO
Útleírás Hasznos infók

Térkép

Burma – ismertebb nevén Mianmar – az egyik legkülönlegesebb ország az ázsiai térségben. Néhány évvel ezelőttig turisták számára teljesen zárt volt, ezért saját tradícióik még élénkebben élnek, mint a térség sok más országában, érdekes egyveleget alkotva az újként megjelenő “nyugati” hatásokkal. Az ország számtalan olyan természeti és építészeti kinccsel rendelkezik, ahova a globalizáció még kevéssé ért el. Körutazásunk során lenyűgöző helyeket, többezer éves kulturális emlékeket, buddhista központokat keresünk fel.

Bővebben...


Utazási stílus:

Túravezető:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 122 ponttal és 10 pacsival akár 48900,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 244 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

Az utazás programjai könnyen teljesíthetők, a kultúrális különbségek adják az igazi kihívást ezen az úton.

Szállás típusa:

Yangon-ban, Bagan-ban és Mandalay-ben hotelszobákban, a Nirodharama meditációs központban többágyas szobákban, az Inle tónál cölöpházakban

Ajánlott életkor: 14+

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon!

Csapat mérete: 7 - 16 fő

Kis csoport, hogy a kaland nagyobb legyen.

Program

Yangonba érkezéskor, vízum ellenőrzés után találkozunk helyi idegenvezetőnkkel majd bérelt busszal visznek minket első szállásunkra. 

Ott közös vacsora, ismerkedés.

Yangon Burma fővárosa volt, mielőtt a katonai junta Nepjidába helyezte át az ország központját. A mai napig fontos kereskedelmi és kulturális központ. A közel hétmilliós nagyváros fejlettségben messze alulmaradt a hasonló méretű Délkelet-ázsiai városoktól, de koloniális építészete a legkiemelkedőbb a térségben. A burmai változás első jelei Yangon hangulatán érezhető: a tradíciók és a modern kor elegye adja a város atmoszféráját.

Szállás: Yangon, hotel
Ellátás: vacsora

Elkezdjük ismerkedésünket Burma több ezer éves kultúrájával. Bérelt kisbusszal utazunk Yangontól északra, hogy felfedezzük Bago városát, a Mon Királyság XV. századi, legendákba burkolódzó központját. 

Felkeressük az ország legmagasabb sztúpáját, a 114 m magas Shwemawdaw Paya pagodát, amit több száz kilométerről látni lehet. Megnézzük az 55 m hosszú hatalmas fekvő Shwethalyaung Buddhát, a Kyaikpun Pagodát a négy ülő Buddha szobrával, majd a Dél-kelet Ázsia legnagyobb birodalmát összefogó Bayinnaung királynak épült Kanbawza Thardi Palotát. 

Bago-i kirándulásunk után a Nirodharama meditációs központba utazunk, ahol az éjszakát töltjük. Itt lehetőségünk lesz megérezni a burmai buddhizmus különleges hangulatát.

Utazás: bérelt kisbusz
Szállás: Nirodharama meditációs központ, többágyas szobákban
Ellátás: reggeli, vacsora

Napunkat a Nirodharama meditációs központban töltjük meditációval, valamint bepillantást nyerhetünk a burmai szerzetesek életébe. A Nirodharama meditációs központ a meditációt gyakorló jógik egyik fontos központja a burmaiak számára. Burma ezen területe különleges kapcsolatban van Sayadaw U Pandita (vipassana meditáció) tanításával. Sayadaw U Pandita fiatal szerzetesként egy közeli kolostorban tanult, majd tervezett egy központot létrehozni, ami végül a környéken lakók segítségével később létrejött, mint Panditarama Meditációs Központ. A Nirodharama Meditációs központ a Panditarama egy testvér központja, párjánál nyugodtabb, inkább a helyieket vonzó buddhista létesítmény.

Szállás: Nirodharama meditációs központ, többágyas szobákban
Ellátás: reggeli, ebéd

Buszunkkal visszautazunk Yangon térségébe, hogy pár érdekes látnivalóját felkeressük és másnap már Burma középső része felé vegyük az irányt.

Hajóval utazunk át a Yangon régióhoz tartozó Dala településhez, ahol riksákra pattanva fedezzük fel a Yangon folyó partján fekvő kis község életét. Délután Burma egyik fő nevezetességét, a lélegzetelállító Shwedagon Pagodát járjuk be. A Shwedagon vagy Arany Pagoda, uralja Yangon látképét. Ez Burma legszentebb Buddhista temploma, mivel úgy tartják, hogy ebben a buddhista időszakból (kalpa) négy Buddha relikviája is megtalálható a templomban (Kakusandha, Koṇāgamana, Kassapa, Gautama). A legenda szerint a Shwedagon Pagoda több mint 2600 éve épült, ami a világ legidősebb Buddhista sztúpájává teszi.

Utazás: bérelt kisbusz
Szállás: Yangon, hotel
Ellátás: reggeli, vacsora

Reggeli repülővel Mandalaybe utazunk, ahol rögtön a látnivalók közé vetjük magunkat.

Amarapurába, Burma egykori fővárosába megyünk, ami azóta összekapcsolódott Mandalay-el. A terület főleg selyem és pamut szőtteseiről ismert, valamint bronz öntödéiről. Egy lovaskocsis körtúrával fedezzük fel Ava egykori királyi várost. Ava a 14-19. század között több egymást követő királyságnak volt a központja. Az 1839-es földrengés sokat változtatott a területen, azonban még mindig sok látnivaló maradt, ami egykori nagyságába ad bepillantást.

Felkeressük a híres 1850-ben épült 1,2 km hosszú U Bein hidat, ami az ismert legidősebb és leghosszabb tikfa híd a világon. Átkelünk a Mandalay-t átszelő Irrawady folyón, hogy a Sagaing dombságba utazzunk. Sagaing különleges hangulatát a területén található számos buddhista kolostor és templom adja.

Utazás: bérelt kisbusz
Szállás: Mandalay, hotel
Ellátás: reggeli, vacsora

A mai napunkat Mandalay környékének felfedezésével töltjük. A Mingun-ba megyünk, ahol felkeressük a monumentális, azonban befejezetlen Mingun Pagodát. A 150 m magasra tervezett sztúpa a világ legnagyobbja sztúpája lett volna, azonban a legenda szerint azt jósolták, ha elkészül, akkor a királyság elpusztul. A rajta látható óriási repedések az 1839-es földrengés óta vannak. Bodawpaya Király, aki a Mingun Pagodát kezdte építtetni, csináltatott egy – a tervezett hatalmas Pagodához illő – 90 tonnát nyomó harangot. Mai napig ez a világ legnagyobb megszólaltatható harangja.

Ellátogatunk a Kuthowtaw pagoda-ba, ami szó szerint Királyi Merit-et jelent (jócselekedet). Ebben a Mandalay Hegy lábánál található Buddhista Sztúpában található a világ legnagyobb könyve. A Pagoda teraszán 729 yauksa gu, vagyis faragott kőbarlang van, mindegyikben egy-egy márványtábla, amiben az egész Páli Kánon (Tipitaka) – a Theravada Buddhizmus legfontosabb szentírása – felvésve megtalálható.

Ezután a Mandalay Hegy közelében található különleges Shwekyaung Kolostor-ba kirándulunk. Neve szó szerint Arany Palota Kolostort jelent. Óriási hírét a Buddhista Mítoszok motívumait tartalmazó tikfa faragványoknak köszönheti, amik a falakat és a tetőt díszítik.

Utazás: bérelt kisbusz
Szállás: Mandalay, hotel
Ellátás: reggeli, vacsora

A napot az Iravádi (Irrawady/ Ayeyarwady) folyón, hajón utazva töltjük. Különleges élmény a burmai tájat hosszan szemlélni, közben napozhatunk, pihenhetünk és várjuk, hogy felbukkanjon egy Iravádi delfin, avagy kúposfejű delfin. A kritikusan veszélyeztetett, az édes- és sósvízi életmódra egyaránt képes Iravádi delfinek Dél- és Délkelet-Ázsia part menti régióiban, valamint három folyóban, a Mekongban, a mianmari Ayeyarwadyban és az indonéziai Borneón folyó Mahakamban fordulnak elő.

Mandalay-től DNY-ra hajózva a folyón, délután érünk Baganba. A 2. században megalapított város a 9. századtól a Pagan Királyság fővárosa. Bagan egyre jelentősebb lett, virágzott a gazdaság és a kereskedelem, valamint számtalan gyönyörű templom és pagoda épült, amik a mai napig az ország fő látványosságai.  Bagan területén egykor többezer buddhista pagoda és kolostor létesült, amelyből mostanáig mintegy 2200 maradt meg.

Utazás: hajó (menetrend szerint)
Szállás: Bagan, hotel
Ellátás: reggeli, vacsora

A napunkat Baganban töltjük, ebben a különleges atmoszférában, ahol számtalan pagodát látni amerre csak fordulunk. 

Felkeressük a Shwezigone és Gubyaukgyi templomot, majd meglátogatunk egy tradicionális Lacquare kézműves házat. Baganban az egyik leghíresebb az Ananda templom, aminek Buddha unokatestvére és egyik első követője, Ananda a névadója. Ananda egy kedvelt Buddhista és Hindu név, páli, szanszkrit és más indiai nyelven is áldottat, boldogságot jelent. A templomba a négy égtáj felé néző Buddha található. Építészeti remekműként tisztelik; a Mon építészet és az India stílus keveréke.

Este vacsorával egybekötött báb előadást nézünk meg egy kellemes hangulatú, helyi étteremben.

Utazás: bérelt kisbusz
Szállás: Bagan, hotel
Ellátás: reggeli, vacsora

A mai napon Bagan azon részét keressük fel, ahol ma a helyiek élnek, dolgoznak. Megnézzük hogyan élik mindennapjaikat, mivel foglalkoznak, állataikat hogyan látják el, hogyan készítik szivarjaikat. A nap hátralévő részét szabad program keretében például biciklizéssel tölthetjük, van lehetőség kerékpárt és elektromos kerékpárt bérelni helyszínen.

Hajnalban, napfelkeltekor, fakultatív program keretében van lehetőség hőlégballonal Bagan templomai fölé emelkedni. Mivel ez nagyon keresett program, legkésőbb utazás előtt egy hónappal le kell foglalni!

Utazás: bérelt kisbusz
Szállás: Bagan, hotel
Ellátás: reggeli, vacsora

Belső repülőjárattal Burma egy különleges részére utazunk, az Inle tóhoz

Az itt élők cölöpházakban laknak, kishajóval közlekednek, úszó kerteket művelnek, valamint tradicionális halászatot folytatnak. Különleges képességük a keskeny hajó végében állva, egyik lábbal evezés, az a kép, amit minden ide utazó az útikönyvekben láthat. Érdekes vízi életbe láthatunk bele az itt töltött két napunk alatt.

Felkeressük a Phaungdawoo Pagoda-t, ahol az öt Buddha szobor annyi arany darabbal lett díszítve az ide látogatók által, hogy az eredeti formájuk már nem is látszik. A Pagoda alsó részéből kis boltok és tradicionális Shan és Burmai kereskedők boltjai nyílnak. 

Ellátogatunk egy helyi szövő házhoz, ahol a selyem szövést is megfigyelhetjük, megnézzük a híres úszó kerteket, majd megismerkedünk a Paduang (hosszúnyakú) törzzsel. A törzs női tagjai 5 éves koruktól minden évben nagyobb sárgaréz díszt helyeznek a nyakukra. A hosszúnyakúak Ázsiában és Afrikában élnek, a paduang törzs eredetileg Burmából származik. Egyes kutatók szerint ezzel a nők elhurcolását tervezték megakadályozni (elcsúfítás), más antropológusok szerint azonban a helyi folklórban nagyra tisztelt sárkányra akartak hasonlítani.

Utazás: repülés, kis hajók
Szállás: Inle tó, cölöpházak
Ellátás: reggeli, vacsora

Felkeressük az Inle tó híres piacát, amit a helyiek ’5 napos piacnak’ hívnak, mert a hét öt napján a tó körül öt különböző helyszínre gyűlnek össze az árusok a környékről és hegyekből. Helyi árusok helyi portékája, zöldségek, gyümölcsök, kézműves termékek, Buddha szobrok, és bétel többek között, amit szemügyre vehetünk. A piac tökéletes alkalom arra, hogy a különböző helyi törzsek embereivel is megismerkedjünk. Ezután a tó mellett fekvő Mine Thauk faluba tartunk, ahol egy meditációs központot keresünk fel.

Utazás: kis hajók
Szállás: Inle tó, cölöpházak
Ellátás: reggeli, vacsora

Visszarepülünk Yangon-ba. 

Yangon többszöri alkalomra már egészen más arcát mutatja, ha már kicsit megszoktuk a város és Burma természetét. Sétára indulunk a városban. 

Megfigyelhetjük a máig használatban lévő koloniális épületeket, felkeressük a Botataung Pagodát, ahol Gautama Buddha egy hajszálát relikviaként őrzik. Betérünk Yangon fő bazárjába a Bogyoke Piacra, ahol burmai kézműves termékeket, ékszereket, galériákat, ruha boltokat, valamint ételeket találni. 

Este közös búcsúvacsora és mulatság.

Utazás: repülés, kisbusz
Szállás: Yangon, hotel
Ellátás: reggeli, búcsúvacsora

A repülőjárat menetrendjétől függően transzfer a reptérre, utazás Magyarország felé.

Ellátás: reggeli

A részvételi díj tartalmazza

Szállás:

szállodában, két-, háromágyas szobákban:
3 éjszaka szállás Yangonban
2 éjszaka szállás Mandalayben
3 éjszaka szállás Baganban
2 éjszaka szállás az Inle tavon, cölöpházakban
2 éjszaka szállás a Nirodharama Meditációs Központban, többágyas szobákban

Ellátás:

12 reggeli, 11 vacsora, 1 ebéd

Belépők és programok:

az összes leírásban felsorolt program, pagoda, templom, kolostor, meditációs központ, tradicionális kézműves workshopok, báb-show

Helyszíni közlekedés:

közlekedés bérelt kisbuszokkal, hajóval, bérelt csónakkal

Túravezetés:

a Traveller magyar túravezetője, vipassana meditációs tanár
és egy helyi túravezető

Helyi adók, illetékek

a részvételi költség minden helyi adót és illetéket tartalmaz

A részvételi díj nem tartalmazza

Kiutazás:

nemzetközi repülőjegy és illeték ára

Belső repülőjegyek és illetékek:

Yangon-Mandalay, Bagan-Heho (Inle tó), Heho-Yangon
3 db repülőjegy ára: 140.000 Ft - kötelezően fizetendő

Választható extrák:

nemzetközi repülőjegy ajánlat, utasbiztosítás, sztornó biztosítás, egyágyas felár, vízumügyintézés

Vízum:

eVisa: online vásárolható, igény esetén a Traveller segít az igénylésben

Fakultatív programok:

hőlégballonzás Bagan templomai felett
bicikli bérlés Bagan-ban

Helyszínen fizetendő:

borravalók, egyéb belépők, egyéb étkezések és italok, személyes természetű kiadások

Infók

Indulás, érkezés:

Az utazás kiinduló- és végpontja: Yangon

Egyágyas felár:

120.000 Ft


Még több kaland