Vulkánok és korallok

Búvártúra Bali szigetén

Indonézia / Ázsia
2017. december 5. - 2017. december 16.
Időtartam: 12 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: AS1723

Útleírás Hasznos infók

Térkép

Minden vízimádó, tengerfüggő, búvár és leendő búvár fejében megfordult már, hogy milyen lehet Indonéziában merülni? Ide csábítunk most és elviszünk magunkkal... Feldobjuk a labdát, és egy rendhagyó búvártúrára hívunk minden szabad lelkű barátunkat, akiket nem csak a víz alatti világ hoz izgalomba, hanem kicsit kulinárisan, kulturálisan is belekóstolna talán az egyik legszínesebb Indonéz szigetbe – Az istenek Szigetébe, amely nem csak a természeti látványosságaival, különleges kultúrájával, az emberek kedvességével varázsolja el a turisták millióit, hanem a búvárok számára is rengeteg meglepetést tartogat gazdag víz alatti világával.

Bővebben...


Utazási stílus:

Túravezető:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 97 ponttal és 10 pacsival akár 38400,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 194 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

Könnyű és közepesen nehéz merülésekre és meleg tengerre számíts. A merülések között lesz időd regenerálódni.

Szállás típusa:

Kényelmes, balinéz stílusú bungalókban és hotelszobákban.

Ajánlott életkor: 16+

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon!

Csapat mérete: 4 - 16 fő

Kis csoport, hogy a kaland nagyobb legyen.

Program

Egyéni kiutazással érkezés Denpasarba, Bali repterére. A reptérről Amedba, a szállásra 2,5 óra a transzfer, kényelmes légkondis autóval vagy busszal. 

Megérkezés és a szállás elfoglalása után rövid ismerkedési est keretei közt átbeszéljük túránk főbb pontjait.

Szállás: Amed, bungaló
Utazás: bérelt kisbusz
Ellátás: önellátó

Egyszerű parti merülések, tökéletes hely a búvárfelszerelés kipróbálására és a kisúlyozásra, szép korallok sekély vízben, szalag angolna, bohóchalak és egyéb szirti halak társaságában.

Japán hajóroncs: 4 km buszút, parti merülés. Maximum 9 m mélységben fekszik egy kb. 20 méteres ismeretlen eredetű hajóroncs, színes korallokkal és halakkal ellepve, a merülés többi része a roncs mögött elterülő max. 25 méter mélységben fekvő csodás korallkertben folytatódik, ahol pygmy csikóhalat, levél skorpió halat és a környék legváltozatosabb és legegészségesebb koralljait találhatjuk.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli

Tulamben: A híres Drop-off és Coral Garden merülőhelyek mellett egyértelműen a második világháborúban elsüllyedt 120 méteres Liberty nevű hajóroncs kínálja a legtöbb látnivalót. Hólyagfejű papagájhalak, hatalmas magányos barrakudák és a napot elsötétítő makrélarajok teszik megunhatatlanná a vízalatti barangolást. 

A roncs, amely 3 és 28 méter közötti mélységben fekszik, kezdők és haladók számára egyaránt ideális merülési lehetőséget jelent.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli
Utazás: bérelt kisbusz

Egy óra utazással érünk Padangbaiba, onnan motorcsónakkal megyün tovább Nusa Penida szigethez. 

Manta Point, Crystal Bay: Bali leghíresebb hajós merülőhelyei, ahol megcsodálhatjuk a fenséges manta rájákat, és további elsőosztályú vízalatti csodák várnak a búvárokra. Haladó búvároknak ajánlott merülések.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli, ebéd
Utazás: bérelt kisbusz, motorcsónak

Körutazás Balin bérelt kisbusszal.

Tirta Gangga vízipalota: Gangga az indiadi szent Gangesz folyóra utal, a Tirta pedig szent vizet jelent. Az egykori királyi palotát és fürdőt Karangasemi király alapította, a hegyek között, rizsföldekkel körülvett gyönyörű területen. A trópusi parkban medencék, halastó, szökőkút, kőfaragások és szobrok találhatók. A legnagyobb szökőkút a hely jelképévé is vált. A király a fürdőt a királyi család kényeztetésére alapította 1946-ban. Az Agung vulkán 1963-as kitörése majdnem teljesen lerombolta, majd amennyire tudták rendbe hozták.

Ujung vízipalota: Az egyik legszebb vízi palota Bali szigetén, amit még Karangasemi király hozott létre. Itt megérezheted az ősi királyok elragadó hagyatékát. Az óriási, paradicsomi kertben a karangasemi birodalom egyik megmaradt épülete és halastava található.

Tenganan, animista, aga falu: A ‘Bali Aga’ a sziget eredeti, őslakos népessége. A mai balinézek az egykor szintén hindu Jáva szigetéről érkeztek és keveredtek a ‘Bali Aga’ őslakossággal. Tenganan egy ősi balinéz falucska, amelyben máig élnek az ősi hagyományok, szabályok és ceremóniák. Ilyen bali aga faluból már csak három maradt az egész szigeten, így féltve óvják őket. Érdekes a hindi és az animista vallás keveréke, minden élőlénynek lelke van, így tartják ők. Az animista hit fennmaradását mutatja a démonok jelenléte és az erős spiritualitás is. A helyiek ugyanúgy imádják és tisztelik a fákat, mint ahogy azt a legtöbb animista törzs is teszi. A fa szent, elpusztulásakor egy démoni szellem szabadul fel. Ezért aztán tilos a fák szándékos kivágása ezen a környéken.

Charlie csokoládé és szappangyár: A tengerparton, kókuszpálmák között található, már a helyszín és az itt található óriás hinta - amivel szinte az óceán fölé lehet kilebegni - elég látnivaló. A kis bambusz kunyhóban azonban bio étcsokoládét készítenek, Balin termesztett és hidegen sajtolt kakaóbabból, amit meg lehet kóstolni és vásárolni belőle. Ezen kívül kókuszpálma szirupot, trópusi juharszirupot, étcsokoládés rizscsokit, kézzel készített szappant, naptejet és egyéb testápoló termékeket is gyártanak.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli
Utazás: bérelt kisbusz

Kihajózás dzsukunggal (indonéz tradicionális halászhajó). 

A szomszédos öblökben található merülőhelyeken áramlásos szirtmerülés a program, ahol van esély szirti cápával, barracudával és egyéb nagyobb testű vízi lényekkel találkozni. Hatalmas hordó szivacsok, pink legyező korallok teszik igazán változatossá a víz alatti környezetet.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli
Utazás: dzsukung - indonéz tradicionális halászhajó

Ezen a napon a csapat felkészültségétől, érdeklődésétől és az időjárási körülményektől függően választjuk ki a merüléseinket.

Délelőtt parti merülésre indulunk egy nemrégiben elsüllyesztett 80 méter hosszú hajóroncson, mely már most vonzza a tengeri élővilágot és azontúl rengeteg meglepetést tartogat a búvárok számára. Ez egy mélymerülés, mivel a roncs maga minimum 16, maximum 32 méter mélységre csúszott le, de a korallzátony mellette szintén élvezetes merülőhely a kevésbé tapasztalt búvárok számára.

A második merülés lehet Kubu coral garden, amely egy színes zátony rengeteg szirti hallal és esetleges szirti cápa látogatásával, illetve Tulamben drop off, vagy Tulamben coral garden merülőhelyek. Ha a társaság kíváncsi makro merülésre, ezen a napon van rá lehetőség. A makro merülőhelyeken nincs korall, csak homok, de rengeteg érdekes élőlény: pl. béka, hal, harlequin, shrimp, mimic octopus tűnhet fel.

Szállás: Amed, bungaló
Ellátás: reggeli
Utazás: bérelt kisbusz

Összepakolunk és bérelt kisbuszunkkal tovább utazunk, hogy folytassuk Bali felfedezését a felszínen is. Rizsföldeken, tradicionális falvakon és kígyógyümölcs termelő vidéken át vezet az utunk a Batur vulkán pereméig, ahol elköltjük ebédünket. Délután fűszerkerti séta, Tirta Empul szent forrás és Gunung Kawi sziklatemplom.

Batur vulkán: Bali egyik legszebb, ma is aktív 1717m magas vulkánja. Érdekessége, hogy egy óriási kalderán belül található a vulkáni kúp, ami a nagyobb kaldera pereménél magasabbra nyúlik. A kaldera pereméről csodálatos kilátásban lehet része az ide utazónak, amit a Batur kráter tava tesz felejthetetlenné.

Fűszerkert és Luwak kávé manufaktúra: A Batur vulkán peremétől lejjebb haladva találjuk a Buena Amertha Sari (BAS) fűszerkertet, ahol trópusi gyümölcsök és fűszerek között sétálhatunk. Itt megismerkedhetünk Bali kultúrnövényeivel, szemügyre vehetjük a többek között a szegfűszeg, vanília, kávé, kakaó, csilipaprika növényeit. A balinézek előszeretettel fogyasztják az itt található gyógynövényekből készült teákat és kávét. A leghíresebb terméke a Kopi Luwak vagyis cibetkávé, ami Amerikában akár 100 dollárba is kerülhet egy csészével, itt azonban jóval kedvezőbb áron kóstolhatják a vállalkozó szelleműek. Közben meg lehet lesni a cibeteket is, akik nélkül nem jönne létre a kávé sem.

Tirta Empul szent forrás: A Tirta Empul balinézül szent forrást jelent. 962-ben épült a vízi templom és szakrális fürdőhely. Az itt található forrást a balinézek szentként tisztelik, gyógyító hatást tulajdonítanak neki, megtisztulási rituálékra jönnek ide. Különlegessége, hogy nem csak a hinduk, de a turisták is szent fürdőt vehetnek a forrás kútjaiban. Megtanulunk balinéz módjára felajánlást tenni az isteneknek.

Gunung Kawi sziklatemplom: A 11. században épült templom együttes és temetkezési hely a Tirta Empul szent forrásból eredő Pakerisan folyó két oldalán helyezkedik el. A lépcsőkön leereszkedve a folyóvölgy mellett elhagyatott szerzetesi cellákat is találunk. Ez Bali legrégebbi, eredeti formájában fennmaradt temploma. A sziklafalba vájt, robosztus szentélycsoport a jávai-hindu királyságnak állt emléket.

A nap végén Ubudba, Bali művészeti központjába érünk, ahol elfoglaljuk új szállásunkat.

Szállás: Udud, bungaló
Ellátás: reggeli, ebéd
Utazás: bérelt kisbusz

Rafting: Rövid oktatás és a felszerelés kiválasztása után jól kiépített lépcsőkön érkezünk az Ayung folyóhoz. 4-5 személyes raftokkal, hajónként egy helyi vezetővel evezünk az általában WW II-III nehézségű, mély szurdokban kanyargó folyón.

Majomerdő: A Szent Majomerdő a makákók menedékhelye. A város szívében található park híres az itt élő mintegy 600 makákóról. A majmok az emberhez teljesen alkalmazkodtak, így zavartalanul fotózhatók.

A délutáni szabadprogramot ubudi városnézésre, vásárlásra fordíthatjuk.

Szállás: Udud, bungaló
Ellátás: reggeli, ebéd
Utazás: bérelt kisbusz

Összepakolunk és bérelt kisbuszunkkal tovább utazunk délnek, Bali turisztikai központjába, Kutára. Út közben megállunk megcsodálni a Tanah Lot templomot, ami a nyílt tengeren fekszik.

Tannah Lot: a XV. századi templom nem csak az egyik legtöbbet fotózott látványosság a szigeten, hanem a hinduizmus helyi bölcsője, igy a balinézek számára fontos áldozati hely.

Délután Kután szabadprogram: strandolás, városnézés, vásárlás.

Szállás: Kuta, hotel
Ellátás: reggeli
Utazás: bérelt kisbusz

Utolsó napunkat szabad program keretében pihenéssel töltjük. Délután aki szeretne, felkeresheti velünk a Kutától délre fekvő Uluwatu templomot és a környék híres szörfös partjait.

Uluwatu templom: A tengerből kiemelkedő szirt tetejére épített templom a sziget egyik legfontosabb tengeri szentélye.

Este közös vacsorával búcsúzunk el az Istenek szigetétől és egymástól.

Szállás: Kuta, hotel
Ellátás: reggeli

Repülőjárat indulásától függően kényelmes légkondis autóval vagy busszal transzfer a Denpasar-i reptérre, ahonnan hazautazunk.

Ellátás: reggeli

A részvételi díj tartalmazza

Szállás:

7 éjszaka szállás Amedban,
2 éjszaka szállás Ubudban,
2 éjszaka szállás Kután,
bungalókban és hotelben, két- háromágyas szobákban

Ellátás:

11 reggeli, 3 ebéd

Helyszíni közlekedés:

összes utazás repülőtérre érkezéstől - távozásig bérelt kisbusszal, motorcsónakkal, dzsukung-gal

Belépők és programok:

Tirta Gangga vízipalota, Ujung  vízipalota, csoki manufaktúra látogatás, fűszerkert, Tirta Empul szent forrás, Gunung Kawi sziklatemplom, rafting az Ayun folyón, Majomerdő,  Tanah Lot templom, Uluwatu templom

Merülések:

a programban szereplő összes búvárkodás ólommal és 12 literes palackkal (levegővel töltve)

Túravezetés:

a Traveller tapasztalt, Balin élő magyar túravezetője, búvároktató

Helyi adók, illetékek


A részvételi díj nem tartalmazza

Kiutazás:

nemzetközi repülőjegy és illeték ára

Választható extrák: 

nemzetközi repülőjegy ajánlat, utasbiztosítás, sztornó biztosítás, egyágyas felár

Helyszínen fizetendő:

vízum, borravalók, programban nem szereplő egyéb belépők
étkezések és italok, személyes természetű kiadások

Búvárfelszerelés bérlés:

maszk, neoprén, jacket, regulátor, csizma, uszony

Infók

Indulás, érkezés: 

Az utazás kiinduló- és végpontja: Denpasar / Bali

Kísérő ár:

Van lehetőség kísérőként csatlakozni az úthoz azoknak, akik nem búvárkodnak, de szívesen részt vennének a túrán: 245.000 Ft


Még több kaland