Káli Camino

Önismereti gyalogtúra a Káli-medencében

Káli medence / Belföld
2017. szeptember 2. - 2017. szeptember 9.
Időtartam: 8 nap
A jelentkezés lezárult.
Megosztom:
Út kód: HU172C

Útleírás Hasznos infók

Térkép

A Káli-medence különleges varázserővel bír: megszeretni egy pillanat műve. Tavak, virágos rétek, bájos falvak között futó turistaösvényei ideális terepet nyújtanak a gyaloglás és túrázás szerelmeseinek.

Nem kell elmenned Spanyolországig, hogy egy zarándokutat végig járj. A Káli Camino megadja a lehetőséget arra, hogy kiszakadj kicsit a megszokott világodból, és a Káli-medence napfényes vidékén minden nap megtéve egy útszakaszt, elérd a célodat!

Bővebben...


Utazási stílus:

Túravezető:

Traveller Klub kedvezmények:

Használd fel a Traveller Pontokat és Pacsikat!
A Klub tagjainak ezen az úton 34 ponttal és 10 pacsival akár 13800,- Ft kedvezmény is elérhető. Ha teljesíted az utat, akár 69 Traveller Pontot kaphatsz.

Gyűjtsd a Traveller pontokat és használd fel őket a Traveller klubban!

Kihívás:

Többnyire könnyű és közepesen nehéz gyalogtúrákra számíts.

Szállás típusa:

Vendégházakban és panziókban, 1 éjszaka hostelben.

Ajánlott életkor: 20+

Ha nem tartozol ebbe a korosztályba, keresd irodánkat e-mail-en vagy telefonon!

Csapat mérete: 8 - 13 fő

Kis csoport, hogy a kaland nagyobb legyen.

Program

A szállás elfoglalása után az összeismerkedésé a főszerep, és annak előkészítése, milyen külső és belső utazásban lesz részünk a következő egy hétben. Már ezen a délutánon elindul az önismereti utazás a benső világunkba, majd szabad program következik.

A környéken, a Balaton partján számos étkezési lehetőség közül választhatsz.

Önismereti témák: félelmeink gyökere és haszna, a gyermekkor hatása felnőtt működésünkre, 1. rész
Szállás: Balatongyörök, hostel
Ellátás: Önellátó

Reggeli után felkeressük az Ederics-hegy oldalában megbúvó Csodabogyós-barlangot. Képzett barlangászok által vezetett barlangtúrán veszünk részt, a barlang könnyen járható szakaszain.

A különleges felszín alatti világ felfedezése után útnak indulunk, és a délután során gyalogszerrel bevesszük Szigligetet, ahol mai napi szállásunk is található.

A séta többnyire sík terepen történik, szintkülönbséget a szigligeti vár megközelítésekor fogunk leginkább tapasztalni.

Délután szabad program során felfedezheted a települést (Vár, Ófalu, Esterházy-kastély, Kamonkő-tanösvény), illetve zárásként az esti önismereti program, majd vacsora vár a szálláshelyen.

Önismereti témák: félelmeink gyökere és haszna, a gyermekkor hatása felnőtt működésünkre, 2. rész

Csodabogyós-barlang: A Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely hazánk tizedik leghosszabb barlangja. Nevét a barlang bejárata mellett is növő szúrós, ’csodabogyó’ nevű örökzöld cserjéről kapta. Jelenleg 6 kilométeres hosszúságban tárták fel járatait, a barlangtúrák csak egy rövidebb szakaszt érintenek. Könnyen bejárható, „tanbarlangként” is használják barlangász körökben. Egyes szakaszokon változatos képződményt rejt a barlang (Függőkert, Meseország stb.).

Szigliget: A Balaton északi partján egy félszigeten, néhány vulkanikus dombon terül el a falu. A Vilma-hegy, a Királyné Szoknyája, a Külső-hegy, a Kamonkő, az Antal-hegy és a Várhegy teszi változatossá domborzatát. A Balaton szépsége, a Vár, az Óvár, az Avasi-torony, az Esterházy-kastély, az Ófalu öreg házai gazdag múltról árulkodnak, amely csak arra vár, hogy felfedezzük.

Szállás: Szigliget, vendégház
Ellátás: Reggeli, vacsora
Túratáv: kb. 15 km

Reggeli után újabb önismereti útravalót kapunk.  Ezután észak-keletnek indulunk, és a Szent György-hegyet is érintve Nemesgulácsra érkezünk. A hegy meghódításán kívül nem lesz jelentős szintkülönbség, a települések között szinte sík terepen visz az út. A hegy kaptatóit viszont érdemes végig gyalogolni, a tanúhegy tetejéről pazar a kilátás a Káli-medencére. Nemesgulácson bográcsos vacsorával és Balaton felvidéki vendégszeretettel várnak minket szállásadóink. A délutáni önismereti program ezen a napon sem maradhat el.

Önismereti témák: egyéni célok, értékrend, tehetség, hivatáskeresés

Szent György-hegy: A Balaton-felvidék különleges szépségű tanúhegye, oldalán jellegzetes bazaltoszlopokkal. A nevét onnan kapta, hogy lábánál állt egykoron egy bájos kápolna, mely ezt a nevet viselte. Legmagasabb csúcsa 415 m, a hegy lapos tetejéről jó kilátás nyílik majdnem az egész medencére. A vulkanikus hegyből kitörő forró láva a gyors kihűlés hatására főleg a peremén vált szét sokszögletű oszlopokra. Ezeket az időjárás tovább formálta. A legszebb ilyen képződmények ezen a hegyen találhatók – a helyenként 30-40 méter magasba emelkedő bazaltoszlopok úgy sorakoznak egymás mellett, mint az orgonasípok.

Nemesgulács: A Gulács-hegy tövében fekvő szép település, amely híven ápolja népi hagyományainkat. A tájat a 393 m magas bazalthegy uralja, ’cukorsüvegnek’ is nevezik különleges kúp alakja miatt.

Szállás: Nemesgulács, vendégház
Ellátás: Reggeli, bográcsos vacsora
Túratáv: kb. 12 km

Szállásunkon elfogyasztott házias reggelink után átengedjük magunkat a természetnek – felsétálunk a ’cukorsüvegre” (Gulács csúcsára), majd Káptalantóti falucskán keresztül feljutunk a Csobáncra. A csúcson a 13. századból ránk maradt vár romjainak tövében pihenhetünk meg, mielőtt folytatjuk utunkat az Országos Kéktúra nyomvonalán Szentbékkálláig, a mai napi szállásunkig. A napot az esti önismereti program és szabad időtöltés, pihenés zárja. Vacsorázási lehetőség a településen van.

Önismereti témák: vágyaink megvalósulásában akadályozó sémák, tudattalan játszmák, belső gyermek gyógyítása

Csobánc: Egyike a Balaton-felvidéki tanúhegyeknek, éles szeműek páramentes időben a pécsi tv toronyig is elláthatnak a tetejéről. Különleges adottsága miatt 360 fokos panoráma nyílik a tetejéről, „miénk a világ” érzését adva a hegyet megmászóknak… Csobánc várának romja a 13. századba repít bennünket gondolatban, felidézve a hasonló nevű uradalmat és falut, amely az 1840-es években még létezett.

Szentbékkálla: Ezen a vidéken kiváló szőlőtermő vidékek terülnek el, a helyi pincében örömmel látnak borkóstolásra. A település közelében található a híres Kőtenger, különleges geológiai látványosság.

Szállás: Szentbékkálla, vendégház
Ellátás: Reggeli
Túratáv: kb. 16 km

Elindulunk a híres Kőtenger felé. Különleges érzés felvenni a szívdobogás ritmusát a területet uraló ingókő tetején. Tovább haladva, az Eötvös Károly kilátó mutatja be nekünk a vidék szépségét, majd leérve a hegyről, a Káli-medence sík vidékén barangolunk. Útba ejtjük Köveskál hangulatos települését, majd megérkezünk mai napi szállásunkra Kővágóörsön.

A túra második szakaszán könnyű, sík terepen haladunk. A napot természetesen az esti önismereti program és szabad program zárja.

Önismereti témák: az elvárások csapdája, a csalódás negatív érzelmeinek hatásai és jelentősége, az alacsony tudatossági szint céljainktól távolító működése

Kőtenger: A vulkanikus utóműködés idején ezen a vidéken hévizes források törtek föl, és a forró víz az itt meglévő fehér homokot kemény kőhalmazzá cementálta össze, nagy sziklatömbökből álló kőhátakat képezve. A köveket az erős szelek formázták látványos alakzatokba. A Káli-medence kőhátai közül talán a legszebb, leginkább épségben megmaradt képződmény a Mindszentkálla és Szentbékkálla között fekvő Kőtenger. A kövekből sok helyen malomköveket készítettek, így jó néhány település közelében ezek a kövek elpusztultak. Kővágóörs egy ilyen kőhátra épült, neve is innen ered.

Szállás: Kővágóörs, vendégház
Ellátás: Reggeli
Túratáv: kb. 20 km

Könnyű sétával jutunk Kékkúton át Salföldig. Ez egy pihenősebb nap, sok időt hagyva a gyaloglás közben merengéshez, a természet élvezetéhez, és a szállásunk, Salföld hangulatos településének felfedezéséhez. 

Önismereti témák: belső nyugalom, célok, saját út megtalálása a negatív környezeti hatások ellenére is.

Salföld: Ez a festői település ad otthont a Salföld Természetvédelmi Majornak, amely csodás környezetben mutatja be az őshonos magyar háziállatfajtákat és a majorságokra (nem feltétlenül) jellemző más érdekességeket. Különleges és aktív pihenésre ad lehetőséget, ha a gyalogtúra után úgy döntesz, a szabad program keretében szívesen elmerülsz kicsit ebben a világban.

Szállás: Salföld, vendégház
Ellátás: Reggeli
Túratáv: kb. 7 km

Reggeli után a túra utolsó szakaszára indulunk. Erdőben vezet az utunk árnyas fák között, utunk felénél a Salföldi kolostorrom kövein pihenhetünk meg. A gyalogtúra végét a Badacsony bejárásával zárjuk: az észak-keleti oldalon felépített Kisfaludy-kilátóból a Káli-medencét csodálhatjuk meg, míg a hegy dél-nyugati oldalán található Ranolder-kereszt tövéből a Balaton vizébe feledkezhetünk bele.

Szimbolikusan ránézünk a túra során felépített új nézőpontunkkal eddigi életünkre, és új távlatokat nyitunk magunk előtt. A délután során a tréningzáró önismereti rész következik, ezután szabad program, pihenés Badacsonytomajon, ahol az éppen zajló szüreti programokon is részt vehetünk. A közelben számos hangulatos vendéglátóhely kínálatából választhatsz az utolsó vacsora elfogyasztásához.

Önismereti témák: összegzés, bejárt belső ív, új távlatok

Ranolder-kereszt: A keresztet Ranolder János veszprémi püspök állíttatta Badacsony 400 méter magas dél-nyugati peremére 1857 szeptemberében. A püspök nagyon szeretett utazni, a hagyomány szerint egyik ilyen útjáról hazatérve határozta el, hogy a kereszt emlékeztessen minden arra járót: „ilyen szépet csak Isten tud alkotni”. A látvány kárpótol a bazaltlépcsők okozta fáradalmakért, érdemes kitartani. A napot önismereti program és szabad időtöltés, pihenés zárja.

Szállás: Badacsonytomaj, panzió
Ellátás: Reggeli
Túratáv: kb. 10 km

Bőséges reggelit a szálláson kapunk, majd Vanda búcsúztatója, táborzárása következik. A nap további része a pihenésé, feltöltődésé, badacsonytomaji szüreti programlehetőségeké. Délután egyénileg indulunk haza.

Ellátás: Reggeli

A részvételi díj tartalmazza

Szállás:

7 éjszaka szállás apartmanban, vendégházban, panzióban, hostelben

Ellátás:

7 reggeli, 2 vacsora

Önismereti tréning és Túravezetés:

önismereti tréner, a Traveller túravezetője

Belépők:  

Belépő és barlangász által vezetett barlangtúra a Csodabogyós Barlangban

Helyi adók, illetékek:

Idegenforgalmi adó

A részvételi díj nem tartalmazza

Választható extra:

sztornó biztosítás 

Helyszínen fizetendő: 

ellátáson felüli egyéb étkezések és italok, személyes természetű kiadások

Infók

Indulás, érkezés: 

Az utazás kiindulópontja: Balatongyörök
Az utazás végpontja: Badacsonytomaj


Még több kaland