GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A Travellelről

Mióta létezik a TRAVELLER utazási iroda?

A TRAVELLER-t lelkes csapatunk 2016-ban alapította. Több éves professzionális utazásszervező és túravezetői tapasztalatunk valódi garancia a TRAVELLER utak és túrák hiteles összeállítására és lebonyolítására.

Az hívta életre ezt a formációt, hogy ne csak az unásig ismert helyszíneket mutassuk be a megszokott módokon, hanem olyan utazásokat, olyan magas színvonalú kalandokat kínáljuk Nektek, amiken mi is szívesen részt vennénk. Az a filozófiánk, hogy pont a lényeg veszik el akkor, ha nagy csoportokkal, kommersz helyszíneken próbálunk sodródni a tömeggel. Mi letérünk a kitaposott ösvényről, hogy életed meghatározó élményeivel ajándékozzunk meg.


Hogyan tudok kapcsolatba lépni az irodával?

A TRAVELLER elsődleges felülete a weboldal, ahol minden fontos kérdésre igyekszünk válaszolni. Ezen kívül természetesen elérhetők vagyunk telefonon és személyesen is.

Email: hello@traveller.hu

Irodai telefonszám: +36 20 219 0908 (munkanapokon 10:00 és 16:00 óra között)

Címünk: 1045, Budapest Madridi u. 4. (időpontot a weboldalon és telefonon keresztül tudsz foglalni)


Vészhelyzet esetén kivel tudom felvenni a kapcsolatot?

Az utazások előtt egy tájékoztató e-mail-ben elküldjük Neked a BELÉPŐ dokumentumot, amiben feltüntetjük a túravezető mobiltelefonszámát, valamint irodánk ügyeleti számát. Ha bármilyen problémád van, a túravezetőt kell keresned, ezért a számát érdemes nem csak a telefon memóriájába elmenteni, hanem fizikailag is feljegyezni több jól őrzött helyre. A túravezetők mindent megtesznek a biztonságod érdekében, így biztos lehetsz benne, hogy gyorsan a segítségedre sietnek és kimentenek szorult helyzetedből.

Ha a túravezető valamilyen oknál fogva nem elérhető, akkor az iroda ügyeleti vonalán mindig kérhető segítség.


Mi az a BELÉPŐ? 

A  BELÉPŐ egy PDF dokumentum, amit az út indulása előtt küldünk Neked e-mail-ben. A belépő tartalmazza a találkozó helyét és idejét, a  túravezető nevét és elérhetőségét, illetve a TRAVELLER ügyeleti telefonszámát. Ezt a dokumentumot feltétlenül nyomtasd ki, és hozd magaddal a találkozóra.

Mi a TRAVELLER Klub?

Minden  velünk utazó, aki regisztrált a honlapunkra TRAVELLER Klubtag lesz. Ez egy közösség, ahol a tagok különleges, extra programokat  és kedvezményeket élvezhetnek. A weboldalon bejelentkezve extra funkciók nyílnak meg, ahol ezeket követheted.


Mikor kapok törzsutas kedvezményt?

Mi nem a klasszikus értelemben vett törzsutas rendszerben gondolkodunk. Minden weboldalunkon regisztrált utazó TRAVELLER Klubtag lesz és ezzel folyamatos kedvezményeket és pacsikat szerezhet. Ezeket felhasználva kedvezményes áron tudsz jelentkezni programjainkra. 


A költségekről

Mit tartalmaz a részvételi díj?

A részvételi díjat és a plusz költségeket a lehető legrészletesebben  feltüntetjük a konkrét utazásnál. A túra ára általában a szállást, a túra leírásában megjelölt étkezéseket, a transzfert és a  túraszervezést, valamint a magyar nyelvű túravezetést tartalmazza. A legtöbbször a repülőjegy és a biztosítás ára nincs benne az utazásban, de ezekről a költségekről teljes körű tájékoztatást adunk számodra az  út leírásánál és a jelentkezési folyamat közben is.

Vannak rejtett költségek?

Nem kell aggódnod emiatt, utazásainkon nincsenek rejtett költségek, minden kiadásról tájékoztatást adunk előre, a túra leírásánál és a jelentkezés során is.

A borravalók benne vannak az út árában?

A  borravalóval kapcsolatos szokások és szabályok minden országban  különbözőek. Vannak olyan helyek, ahol a fizetésen felül elvárják, hogy  még egy meghatározott mértékű borravalót is adjunk segítőinknek – ezeket  természetesen feltüntetjük, nem a helyszínen fog kiderülni.

Ha  a borravalón kívül szeretnéd segíteni a helyi közösségeket, kérj  tanácsot az irodától, vagy a túravezetőtől. Különböző kultúrákban más és  más lehet az, aminek örülnek vagy amivel esetleg a legjobb szándékod  ellenére is megsértheted őket.

A TRAVELLER túravezetőjének borravalót adni nem elvárás, de adott esetben szép gesztusként kifejezheted vele elégedettségedet.


A biztosításokról

Kötelező biztosítást kötni? Igen.

Utazás közben előfordulhatnak kellemetlen élmények. Nem kell a legrosszabbra gondolni – egy gyomorrontás vagy egy fogfájás is orvosi ellátást igényelhet. Az orvosi ellátás költségeit ilyenkor az utazótól kérik el, tehát ezekre az eseményekre mindenképp szükséges biztosítás. A legtöbbször persze nem vesszük igénybe ezt a szolgáltatást, azonban, ha baj történik, csak akkor lehetünk nyugodtak, ha mindenre kiterjedő biztosítással rendelkezünk. 

Éppen ezért a külföldi útjainkra kötelező a biztosítás megkötése! Minden külföldi kalandunkhoz felajánlunk Neked utas,- és sztornó biztosítást, amit kimondottan a mi programjainkhoz fejlesztett az Aegon Biztosító Zrt. Természetesen más biztosítóval is szerződhetsz, de az utasbiztosítás meglétét túravezetőink minden esetben ellenőrzik az út indulásakor. Ha bármi kérdésed van a biztosítással kapcsolatban, keresd irodánkat!


Mi az a sztornó biztosítás?

A sztornó biztosítás az út árának töredékét kitevő összeg, de nagyon jól jön azokban az esetekben, ha mégsem tudsz részt venni az utazáson. 

Egy hirtelen jött betegség vagy váratlan esemény miatt meghiúsult utazás költségeit téríti meg ez a biztosítási forma. Tehát azt az összeget nem neked kell állni, amit a szervező számítana fel az utasnak. Így az utazás elmaradásának kellemetlensége mellett legalább anyagi kár nem ér. A sztornó biztosítás megkötése kötelező vagy ajánlott – az adott utazástól függően. 


Vis maiorra lehet kötni biztosítást?

Az előre nem látható, az utazás szervezőjének hatáskörén kívül eső események, amelyek meghiúsítják az utazást, vis maior eseménynek számítanak. 

Ide tartoznak az olyan súlyos természeti csapások, mint egy a tornádó, trópusi ciklon, tűzvész, földrengés, árvíz, vulkánkitörés, cunami, de ide soroljuk az olyan politikai eseményeket is, mint a forradalom vagy háború. Ezekben az esetekben az utasok érdekében lemondjuk az utazást, ezekre az eseményekre nem lehet biztosítást kötni. 


Világvégi, eldugott helyen fogunk extrém sportokat űzni. Ezt is biztosítják?

A TRAVELLER által ajánlott biztosítási termékek összes típusa vonatkozik az utazás közben végzett sporttevékenységre. Mivel mi szervezzük ezeket a kalandokat, tisztában vagyunk vele, milyen körülmények között, milyen nehézségben és milyen tengerszint feletti magasságban történnek majd a programok, így azt is tudjuk, milyen biztosítás szükséges ezekhez az utakhoz. Ezért is érdemes az általunk ajánlott biztosítást megvásárolni.

Fontos azonban, hogy ezek csak akkor fedezik az esetleges orvosi ellátás költségeit, ha az ügyfél érvényes társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik.

A repülőjegyekről

Tartalmazza a részvételi díj a nemzetközi repülőjegyet/jegyeket?

Mivel nem minden túratársunk Budapestről repül a túra kiindulópontjára, vagy éppen sokan utaznák le saját mérföldjeiket, esetleg néhányan meghosszabbítanák nyaralásukat egy-egy nappal előtte vagy utána, ezért az utazás árába nem építjük bele a repülőjegy árát.

Persze, ha ebben segítségre van szükséged, repülőjegy-ajánlatot minden kalandhoz tudsz a TRAVELLER-től kérni az online jelentkezés folyamán és e-mailben is. A repülőjegyeket erre szakosodott partner irodánk foglalja le.

Tartalmazza a részvételi díj a belföldi repülőjegyet/jegyeket?

Nagyon fontos, hogy az utazás ideje alatt a csapat együtt tudjon közlekedni. Ezért ahol a túra alatt belföldi repülőjáratokat is használunk, azokat a csapatnak egyszerre, általában egy helyi partneriroda foglalja.

Ezeknek a belső repülőjegyeknek az árát a legtöbb esetben a részvételi díj tartalmazza. Arra kérünk, hogy minden esetben figyelmesen olvasd el, hogy a részvételi díj mit tartalmaz és mit nem.

A reptéri transzferek benne vannak az út árában?

Az utazás kezdőpontjáról az út leírásában találsz információt. A kezdőpont megközelítésének költségét a részvételi díj nem tartalmazza. Sok utazásunknál biztosítjuk a reptéri transzfert – erről mindig az aktuális út leírásában tájékozódhatsz. A találkozópont általában a célország repterén vagy az első szállásunkon van.

A vízumról

Szükséges előre váltanom vízumot?

Előfordul, hogy olyan országba szervezzük utazásunkat, ahova vízumot  kell váltani. Ezeket előre feltüntetjük a túra leírásánál, a HASZNOS INFÓK fülön mindig találsz egy 'ÚTI OKMÁNYOK, VÍZUM' címszót, ahol kifejtjük milyen szabályok vonatkoznak az adott utazásra. 

Kérjük, figyelmesen olvasd el, milyen feltételeknek kell megfelelni neked és az útlevelednek, hogy megkaphasd az utazáshoz szükséges vízumot.

Tudtok segíteni a vízum intézésében?

A  vízummal kapcsolatos ügyintézést sok utunknál vállaljuk – de ezzel  kapcsolatban néha a te segítségedre is szükség van. A konkrét  vízumkérelemmel kapcsolatban ki kell töltened néhány dokumentumot  és igazolványképre is szükség lehet, illetve fontos, hogy az útleveled meghatározott ideig érvényes legyen. 

Ha sokat utazol, vedd figyelembe, hogy a vízumkérelemhez az útlevélre is szükség lehet, így előfordulhat, hogy hosszabb-rövidebb ideig nélkülöznöd kell azt, mert a nagykövetség bekérheti. 


Meddig kell érvényesnek lenni az útlevelemnek?

Több  ország is megköveteli – akár vízummal akár vízummentesen jelentkezünk  beutazásra –, hogy az útlevélnek a beutazástól számítva, az adott ország  feltételeinek megfelelően, bizonyos ideig érvényesnek kell lennie. Az  ezzel kapcsolatos kellemetlenségek elkerülése végett adott utaknál feltüntetjük, ha ilyen feltételekkel kell számolnod. 

Arra kérünk, hogy  ezt figyelmesen olvasd el, és ha szükséges, akkor még időben kezdd el  azt útlevéllel kapcsolatos ügyintézést.

Az egyéb közlekedésről

Milyen közlekedési eszközöket fogunk használni az utazás alatt?

A világ hatalmas és változatos hely, így a közlekedési eszközök tárháza is szinte kimeríthetetlen. Utazunk taxival, iránytaxival, kis, közepes és nagy méretű busszal, nemzetközi és belföldi repülőjáratokkal, komppal, csónakkal, vonattal, tuk-tukkal, elefántháton és kenuban, kajakban, kisvonattal, szamaras kordéval és még számtalan eszközzel. A túravezető személyes tapasztalata a garancia arra, hogy mindig a legbiztonságosabb és legautentikusabb közlekedési eszközt választjuk.

Buszos útra jelentkezem. Honnan indulunk? Tudok csatlakozni útközben?

Utazásainkra nem csak az eredeti kiindulási helyen csatlakozhatsz be. Egyénileg, saját autóval is megközelítheted a konkrét túra kiindulási pontját vagy útközben is felszállhatsz a buszra. Mivel a különböző célpontok különböző irányokból is megközelíthetőek, ezért minden útnál feltüntetjük, hogy hol tudsz csatlakozni. Ilyenkor azt is megírjuk, hogy az eredeti induláshoz képest mikor ér az autóbusz az adott állomásra. 

Kérünk téged, hogy az utastársak és a gépkocsivezetőknek megszabott vezetési idő betartásának érdekében mindig pontosan jelenj meg a megadott helyszínen.

Egymás után több utazáson szeretnék részt venni. Megoldható?

Ilyen esetben arra kérünk, az online jelentkezés előtt vedd fel a  kapcsolatot  az irodával, hogy tudjunk segíteni a logisztikában. A transzferek ügyében is szívesen segítünk, akár  teljesen egyedi igények  és elképzelések szerint összeállított utazást  is megszervezünk Neked.

A csapat méretről


Hány útitárs lesz a túrán?

Irodánk  szellemiségéhez a kiscsoportos utazás áll közel. Abban hiszünk, hogy akkor a legnagyszerűbb az élmény az utazók számára és mi akkor tudjuk a  legmagasabb minőségű szolgáltatást nyújtani, ha nem válunk a tömegturizmus kiszolgálóivá.

Utazásainkon általában 4-24 fő  vesz részt, így sokkal emberközelibb, családiasabb a hangulat és sokkal  kellemesebb az utazás élménye, mintha hatalmas csoportokat szerveznénk.

Az adott úthoz tartozó minimum és maximum létszámról az útleírásban találsz információt.

Van az utakon életkori megkötés?

Az út jellemzői, a túra által támasztott fizikai követelmények meghatározzák, hogy milyen életkorban ajánljuk a teljesítésüket. Amennyiben nem tartozol az útnál ajánlott életkor-kategóriába, arra  kérünk, keresd irodánkat!

Találkozhatok az utastársakkal az út indulása előtt?

Utazásainkon igyekszünk a szó legszorosabb értelmében csapatot építeni. Ennek alapja, hogy megismerjék egymást a csapat tagjai, lehetőleg még az indulás előtt.

Hosszabb, összetettebb kalandjaink előtt utastalálkozókat szervezünk, ahol megosztjuk a szükséges információkat  és tudnivalókat, illetve találkozhatsz leendő útitársaiddal is. Jó alkalom ez a tapasztalatlanabbak biztatására, a pakolással kapcsolatos kérdések tisztázására, felszerelés-választás előtti eszmecserére, ismerkedésre, a hangulat megalapozására.

Miután jelentkeztél egy útra - a weboldalunkra bejelentkezve – KALANDJAIM listánál az adott utazás oldalán kapcsolatba léphetsz utastársaiddal, illetve a túravezetővel.

A szállásról

Átküldenétek a szállások listáját az utazás előtt?

Amennyiben a találkozó az első szálláson van, annak a nevét és elérhetőségét a BELÉPŐ-ben küldjük az út indulása előtt.


Egyedül jelentkezem az útra. Kell egyágyas felárat fizetnem?

Az utazásokat alapvetően úgy tervezzük, hogy az azonos nemű utastársakat társítjuk két, három illetve négyágyas szobákba vagy apartmanokba. Ebben az esetben nem kell egyágyas felárat fizetned. Ha van az úton ismerősöd vagy barátod, akkor a jelentkezésnél kérheted, hogy vele kerülj egy szobába.


Szeretnék saját szobát. Van rá lehetőségem?

Természetesen, amennyiben megoldható, lehetőséget biztosítunk neked a saját szobára. Az útleírásokban a HASZNOS INFÓK fülön a 'SAJÁT SZOBA OPCIÓ' címszónál találod az egyágyas elhelyezés feltételeit, amennyiben erre van lehetőség az adott helyen.


Becsatlakozhatok a már elindult utazásba?

Az utólagos csatlakozási lehetőséget a konkrét utazás jellemzőinek figyelembevételével tudjuk elbírálni. Ha szándékodat jelzed az irodánál, akkor megvizsgáljuk az utazáshoz való csatlakozás feltételeit és  tájékoztatunk a lehetőségekről.


Hosszabbítani szeretnék. Tudtok foglalni nekem extra éjszakákat az első/utolsó szálláson?

A hosszabbítások megszervezésében számíthatsz kollégáink segítségére, de nagyban megkönnyíted munkájukat, ha minél előbb tájékoztatod az irodát  erről a szándékodról – így tudjuk a legjobb feltételekkel megszervezni  számodra a további szállásokat.


Soha nem sátraztam. Mire készüljek?

A  sátorozás nagyon romantikus, de néha embert próbáló tevékenység – a  szúnyogokat és jobb esetben az esőt is kívül tartja a vékony technikai  anyag, de például semmit nem hangszigetel. Ha a sátor megfelelő  rudazattal és ponyvával rendelkezik, akkor kiváló menedék lehet a  legnagyobb eső idején is, de erről érdemes konzultálnod a túravezetőddel  és az utazás előtt ellenőrizni az anyag állapotát annak érdekében, hogy  ne élesben érjen meglepetés.

Ha még sosem sátraztál, akkor se  aggódj, mert ha alapvető dolgokra odafigyelsz, jobban fogsz aludni, mint  otthon, a saját ágyadban. A sátor minősége mellett a két legfontosabb alkotóelem, a megfelelő matrac és a hálózsák. A matracnak vagy  derékaljnak megfelelően vastagnak kell lennie, hogy kiküszöbölje a talaj  egyenetlenségeit és hőszigeteljen. A hálózsák is fontos kellék a  szabadban töltött éjszakákon. A túra leírásánál megjelöljük, milyen  klímára kell számítani – ennek megfelelően hozz magaddal ruházatot és  hálózsákot is. Ha bizonytalan vagy, az utastalálkozókon be is tudod  mutatni a hálózsákot és a sátrat is, így a túravezető el tudja mondani a  véleményét róla.

Az ellátásról 

A kiválasztott utazás önellátó. Lesz lehetőségem bevásárolni a túra közben?

A túra során többször is lesz alkalmad bevásárolni. A túravezető  felhívja  a figyelmet azokra a napokra a programban, amikor nem, vagy korlátozottan lesz lehetőséged az élelmiszerek beszerzésére, így mindig biztosítunk lehetőséget arra, hogy előre tudj gondoskodni a megfelelő mennyiségű ételről, italról.


Az út ára tartalmaz étkezést. Ezek milyenek általában?

Azoknál  az utaknál, ahol étkezést is tartalmaz a részvételi díj, több típusú ellátás jöhet szóba. Ezek lehetnek a szállás éttermében, egy helyi vendéglőben, de az sem ritka, hogy egy bográcsban készül majd a vacsora  a  tábortűz mellett.

Természetesen ilyenkor nincs kötelező fogyasztás, így rajtad múlik miből és mennyit  eszel – ezek a programok  inkább arról szólnak, hogy együtt legyen a  csapat.


Speciális diétát követek. Van lehetőség vega, paleo, gluténmentes stb. étrend szerint választani?

A speciális diétáról mindenképp egyeztess kollégáinkkal a jelentkezésedkor, hiszen a konkrét utazásnál tudjuk csak megmondani, hogy milyen lehetőségeid vannak a diétád betartására. Amikor csak lehet, természetesen segítünk a számodra megfelelő étkezések biztosításában.

A csomagolásról

Mekkora csomagot vihetek magammal az utazásra?

A repülős utazásokra a légitársaság által megszabott csomagméretekkel és tömeggel rendelkező poggyászt hozhatsz magaddal, a kézipoggyászban tárolt eszközöknek és folyadékoknak is meg kell felelniük a repülésbiztonsági szabályoknak.

A buszos utazásoknál fontos, hogy a nagytáskát, amit a busz aljába teszel, az utazás során nem tudod elérni. A legfontosabb aranyszabály pedig az, hogy törekedj a könnyű csomagra. Előfordul ugyanis, hogy azt neked kell mozgatni. A kemény bőröndök nem a legmegfelelőbbek az utazáshoz. A jó választás egy könnyű táska, ami 10-15 kg körül nyom, háton vihető (hátizsák vagy utazótáska: maximum 60L vagy 'M' méret), így könnyű cipelni, és befér a közlekedési eszközeinkbe is.

Szükséged lesz egy kis hátizsákra (maximum 30L), amit a napi túrák és kirándulások során használsz, illetve amit a buszra is fel tudsz vinni magaddal. Ebben tudod tartani a kulacsodat, értékeidet, fényképezőgépet és elektronikai eszközöket, vagy bármit, ami fontos, hogy kéznél legyen.


Milyen ruhát csomagoljak?

A túrákon fontos a megfelelő felszerelés és ruházat. A hegyekben vagy épp a tengeri kalandozás közben igen változatos időjárási körülményekre számíthatunk. A ruháinknak zivatar, havazás vagy épp a hőség idején is jó szolgálatot kell tenniük. A személyes igények mellett a ruházatnak meg kell felelnie az adott régióban várható kulturális és klimatikus viszonyoknak is.

A konkrét túráknál, a HASZNOS INFÓK fülön 'HELYI SAJÁTOSSÁGOK, PÁR FONTOS SZABÁLY' címszó alatt részletesen leírjuk, milyen ruházattal készülj a kalandra és mik azok a darabok, amik esetleg sértik a helyiek hagyományait.

A hidegebb égtájakra szervezett utazásunk réteges ruházatának elemeit is meghatározzuk annak érdekében, hogy ne hozz semmi felesleges darabot, de a szükséges ruházatból egyet se felejts otthon. Ehhez hasznos segítséget találsz MI KERÜL A ZSÁKBA menüpont alatt.


Milyen felszerelést kell vinnem a túrára?

A  felszerelések listáját az adott túránál a HASZNOS INFÓK fül alatt 'MIT HOZZAK MAGAMMAL?' címszóval részletesen felsoroljuk. Azért fontos, hogy ezt nagyon figyelmesen átnézd,  mert ha csak a helyszínen derül ki, hogy hiányzik egy-két szükséges darab, azt néha lehetetlen pótolni.

A  legfontosabb felszerelések között szinte mindig szerepel egy erős, strapabíró hátizsák, egy kényelmes, jól bejáratott bakancs vagy más lábbeli, vízálló ruházat és thermo rétegként funkcionáló középső és alsó rétegnek használt ruházat. Az intenzív mozgás során az izzadságot jól elvezető aláöltözetek jobban beváltak, mint a pamut ruhák, de ugyanilyen fontosak a személyes higiéniával kapcsolatos eszközök is.

Az  utazást megelőző utastalálkozón vagy a felkészítő túrákon meg is mutatjuk a legjobb felszereléseket, illetve ki is próbálhatod azokat. Ha  bizonytalan vagy abban, hogy a felszerelésed, ruházatod megfelelő-e,  akkor hozd el ezeket a találkozókra és a túravezető véleményezi őket, esetleg ajánl alternatívát.


Tudok bérelni felszerelést?

Azokon az utazásokon, ahol speciális felszerelés szükséges, lehetőséget biztosítunk a felszerelés bérlésére. Amennyiben a túra ára tartalmazza a  bérlés költségét, de te mégis a saját eszközödet használnád (pl. kajak, búvárfelszerelés stb.), akkor a jelentkezésnél jelezd ilyen irányú szándékodat!


Segítetek kiválasztani a megfelelő túracuccot?

Mivel  túravezetőink szenvedélyesen szeretik munkájukat és legtöbbször ezekben a ruházatokban léteznek, személyes tapasztalataik vannak a legjobb  túrafelszerelésekről – amit nagyon szívesen meg is osztanak Veled. A  túrára jelentkezés után felveheted a kapcsolatot a túravezetőddel, aki  segít kiválasztani a számodra legmegfelelőbb túrafelszerelést.

A személyes felkészülésről

Milyen védőoltásokat szerezzek be az út előtt?

Az utazásaink során törekszünk arra, hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a résztvevők, megóvjuk az egészségüket. 

Vannak  olyan régiók, ahová kötelezőek bizonyos védőoltások – ez térségenként, országonként eltérő. Amennyiben erre szükség van azt az adott út leírásánál a HASZNOS INFÓK fülön 'OLTÁSOK, GYÓGYSZEREK' címszónál bővebben kifejtjük. Az oltásokról szóló igazolásokat a jelentkezés után emailben el kell juttatnod az irodának.


Milyen fizikai kondíció szükséges a részvételhez?

A  túráinkat különböző kategóriákra osztottuk, ezekhez kategóriánként eltérő fizikai teljesítőképesség szükségeltetik. Annak érdekében, hogy segítsük a döntésedet, a túrák leírásánál pontosan meghatározzuk, milyen  igénybevételre számíthatsz, gyalogos túráknál a napi bontásban szerepelnek a távok és a szintkülönbségek is.

Ha tudni szeretnéd, hogy alkalmas vagy-e az adott a kihívásra, akkor ezt egy hétvégi túrán könnyen eldöntheted, és ajánlunk majd hasonló nehézségű, felkészítő túrákat is. Lehetőséget biztosítunk arra, hogy szervezett keretek között, rövidebb, akár egynapos alkalmakon fel tudj készülni a hosszabb túrákra. Ezekről a TRAVELLER Klub eseményei között találsz bővebb felvilágosítást.


Hogyan készülhetek fel egy túrára fizikailag?

A  túrák során alapvetően tartós fizikai igénybevételre kell számítanod. A  legjobb felkészülés az, ha egészséges vagy, aktív életet élsz és rengeteget mozogsz – ezzel tartósan teszel saját egészséged érdekében  is.

A túrákra való felkészülésre a legideálisabbak a hosszan, de  alacsony intenzitással végzett tevékenységek – tehát egy egyórás feszített edzésnél sokkal jobban jársz egy egész napos, nézelődő, nyugodt túrázással. A rendszeresen végzett testmozgásnak köszönhetően biztosan semmilyen problémád nem akad majd a túráink során – ezek nem versenytávok. A legeredményesebben – a hétvégi túrák mellett – a kímélő  tempóban, lehetőleg nem aszfalton végzett kocogással, kerékpártúrákkal és úszással készítheted fel a tested az általunk szervezett programokon történő fizikai igénybevételre.

Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy szervezett keretek között, rövidebb, akár egynapos alkalmakon fel tudj készülni a hosszabb túrákra. Ezekről a TRAVELLER Klub eseményei között találsz bővebb felvilágosítást.


Szédülős vagyok. Mehetek túrázni veletek?

Utazásaink során előfordulnak kitett helyek, magaslati ösvények. Ezekről írunk az útleírásában, illetve szerepelnek a mellékelt fotókon is. A túravezető az összes túranapot megelőzően eligazítást tart arról, hogy mi vár a csapatra az adott napon. Ennek ismeretében akár ki is hagyhatod a túrát vagy alternatív programot javasolhatunk. 

Általában nem jellemző, hogy a túra által támasztott kihívások meghaladják bárki teljesítőképességét. Utazásaink útvonalát úgy állítjuk össze, hogy a lehető legideálisabb arányban tartalmazzanak izgalmas élményeket – maximális biztonság mellett.


Nem tudok úszni. Elmehetek veletek kajakozni vagy búvárkodni?

A kajakozáshoz és egyéb vízi programokhoz a vízbiztonság és a magabiztos úszni tudás elengedhetetlen feltétel.


Régen ültem biciklin. Jöhetek veletek bringatúrára?

A kerékpározást nehéz teljesen elfelejteni, de ha rég nem ültél biciklin, akkor azt ajánljuk, hogy először egy rövidebb programra gyere el velünk, hogy újra ráérezz a tekerés örömére. Arra kérünk, jelezd az irodának, ha régen ültél biciklin, hogy a túravezető kiemelt figyelmet fordíthasson rád.


Nem vagyok jó formában. Mi történik, ha nem bírom a túrát?

A fizikai állóképességed rendben tartása a saját érdeked, egészséged a legfontosabb értéked. 

A túrák a szabadidő aktív eltöltéséről szólnak, szinte biztosan el fogsz fáradni a nap végére. Az útleírásában feltüntetjük, hogy melyik nap milyen túratávra és esetleges szintkülönbségre kell számítani, így el tudod dönteni, felkészült vagy-e az adott kihívásra. A túravezető minden túranap előtt elmondja, milyen nehézséget jelent a következő nap, így akkor is eldöntheted, hogy alternatív programon veszel-e inkább részt. 

Mindenképp azt ajánljuk, hogy mozogj sokat a túra előtt – ez akár egy jó indok is lehet az életmódváltásra. Ne feledd, ezzel nem csak az utastársaidat kíméled meg a kellemetlen szituációtól, hanem saját magaddal és az egészségeddel is nagyon jót teszel.

Ha segítségre van szükséged, természetesen minden esetben számíthatsz a túravezetőre - annak érdekében, hogy a választott kalandod valóban különleges és felejthetetlen élmény legyen!