FENNTARTHATÓSÁG


A felelősség színe a TRAVELLER számára a zöld. Mert mi zölden szeretjük ezt az egyedülálló bolygót. Éppen ezért próbáljuk minél több eldugott szegletét, varázslatos arcát megismerni a túrák, kalandok során.
Tiszteljük az élőlényeket, élőhelyeiket, a hegyeket, erdőket, élővizeket, tavakat, folyókat. Munkánkban és magánéletünkben sem tudnánk máshogy viszonyulni a természethez – amiben élünk és utazunk.

A természetvédelem nem kevesek kiváltsága vagy küldetése. A túlélésünk – és itt az egész bolygó túlélésére gondolunk! – múlik a fenntarthatóság mellett hozott döntéseinken, ezért fontos, hogy egyre többeket foglalkoztasson.
A megoldandó feladat számunkra az, hogyan tehetünk minél több embert érzékennyé minderre, hogyan ébresszük fel a felelősségtudatot, hogyan irányítsuk a figyelmet erre a komplex gondolkodást kívánó feladatra. 

Őrült izgalmas kihívás!

Utazásaink során elsődleges kötelességünk óvni és megőrizni azt a környezetet, amit éppen megismerünk. Számunkra a minimum, hogy a meglátogatott helyeket eredeti állapotukban őrizzük meg nemcsak a magunk, de az utánunk érkező kalandorok és még inkább a távozásunk után is ott maradó helyiek számára!


Hogyan kapcsolódik mindez a TRAVELLER céljaihoz?
Hogyan tudjuk ezt a szellemiséget a túrák tervezésébe, szervezésébe, megvalósításába hatékonyan érvényesíteni?
Úgy, hogy minden egyes fázisban felelős döntéseket hozunk. 

Ennek része, hogy

  • az irodai háttérmunkában igyekszünk a lehető legkevesebb papírt és energiát felhasználni,
  • az utazásokat kis csoportokkal szervezzük, ezzel minimalizáljuk a terhelést a természet és helyi közösségek számára,
  • a túrákon nem hagyunk magunk után mást, csak lábnyomokat – az élővizeket nem szennyezzük nehezen lebomló tisztálkodó szerekkel, sehol nem hagyunk semmilyen szemetet, sőt, ahol megtaláljuk másokét, azt igyekszünk összeszedni, és mindig a szükséges minimumon tartjuk a víz-, vegyszer- és energiafelhasználást.


Talán mindenki megfigyelte már magán, hogy a kalandok között megpihenve könnyebben adja a fejét vásárlására. A legtöbb utazó gyakrabban vásárol egyszer használatos tárgyakat, előre csomagolt élelmiszereket, kis kiszerelésű cikkeket, amik jelentősen növelik a környezetterhelést. Mi azon vagyunk, hogy ez egyáltalán ne legyen megszokott, és erre buzdítunk Benneteket is! 


A környezetvédelemmel kapcsolatos felelősségvállalás számunkra azt is jelenti,

  • hogy csak olyan helyekre és akkor viszünk túrákat, ahol és amikor nem zavarjuk az érzékeny élővilágot. Erre garanciát jelent az is, hogy túravezetőink egy része természetvédelmi szakember.
  • hogy támogatjuk a helyi vállalkozásokat, előnyben részesítjük a helyiek által üzemeltetett szállásokat, boltokat, éttermeket.
  • hogy természetvédelmi célú önkéntes programokba kapcsolódunk be és magunk is szervezünk ilyeneket.

A TRAVELLER célként vállalta fel, hogy a túrák, a világ felfedezése közben az utazáson részt vevők megismerjék az adott hely fontos természetvédelmi kihívásait, feladatait és a veszélyeket is. Ha velünk tartotok, kalandjaink során az élményeken kívül sok-sok információt, tapasztalatot is átadunk Nektek arról, hogyan tarthatjátok sokáig életben a bolygót!


... mert a TRAVELLER csapata büszkén vallja, hogy felelős és tudatos utazók vagyunk.