FELKÉSZÜLÉS

Elég volt? 

Eddig tartott, hogy tűrted a rád nehezedő terheket, azt, hogy mások osztják be az idődet?

Szabadságra, élményekre, kalandokra vágysz, valódi, élénk, ébren töltött órákra cserélnéd a városi tömeg sodródását, folyamatos feszültségét, természettől távoli, kreált problémáit és irányított vágyait? Szagok helyett illatokat akarsz, neonfény helyett csillagokat az égre, a forgalom zakatolását tücsökciripelésre cserélnéd?

Érzed, ugye? 

Akkor ezzel meg is volnánk, a cél adott: de hogyan jutsz el odáig?


A terv

Burma vagy a Börzsöny? Túra vagy strandolás? Fáznál vagy elfáradnál inkább? Ha ezekre a kérdésekre megkeresed a választ, saját magadról is sokkal többet fogsz tudni. Elsőnek azt kell tisztáznod, hogy miért is indulsz el, mit vársz majd a kalandtól – a helyes válaszokhoz pontos kérdések szükségesek.

Ha a klorofillt és a napsütést hiányolod az életed összetevői közül, akkor könnyű dolgod van. Azt az időt, amit vásárlással vagy a munkaidőben szükségesen túl a számítógép vagy a televízió képernyője előtt töltenél, szánd rá a nyugalmad megkeresésére. Ehhez még túl sok anyagi forrás sem kell – kerékpárra vagy tömegközlekedésre pattanva csodás természeti látványosságokat, apró falvakat, várromokat, folyópartokat és tavakat fedezhetsz fel. 

Jártál már a Visegrádi-hegységben? Igen. Na de ősszel is? Szerencsére a hónapok múlásának és az évszakok váltakozásának köszönhetően nem négy, de nem is tizenkettő, hanem ezer arcát ismerheted meg hazai tájainknak. Zivatar után vagy nyári hajnalon ugyanolyan zavarba ejtően szép élmény itthon a szabadban lenni, mint egy melankolikus őszi alkonyon az erdőszélen sétálva kikericsek közé érni, vagy egy kellemesen csípős levegőjű téli estén beletartani az arcunk a kezdődő hóesésbe.

Az itthoni túrák nem csak megismertetik veled a közvetlen környezeted kulturális és természeti értékeit, hanem kiváló felkészülési lehetőséget jelentenek a komolyabb túrákra is, alkalmat kínálnak arra, hogy kipróbáld a magasabb hegyekbe, távoli tájakra szánt felszerelést, illetve arra, hogy megtanuld, hogyan dokumentáld a lehető legjobban az élményeidet.

Ha a messzi távol vonz, idegen kultúrák ismeretlen viszonyai között csodálkoznál rá önmagad még számodra is újdonságot jelentő gondolataira, kiszámíthatatlan körülmények között gyakorolnád a türelmet és az elfogadást, akkor vedd a nyakadba a nagyvilágot és egy közepes hátizsákot. Ha nem a szállodák hangulattalan, középszerű és uniformizált biztonságából tekintenél kifelé, elhagynád a centire kimért tömegszórakoztatás álságos díszleteit, akkor venned kell egy nagy levegőt, majd a kellő határozottsággal felszerelkezve bele kell vetned magad az élet sűrűjébe. A helyiekkel kell utaznod, velük enned, elsajátítanod legfontosabb kifejezéseiket a nyelvükön – így értheted meg legjobban gondolkodásukat, életfilozófiájukat, talán picit a saját szokásaid gyökereire is ráébredve. Mentateát szürcsölve figyelni a sivatagi naplementét egy marokkói épület lapos tetején vagy épp belekeveredni a húsvéti körmenet szent káoszába Spanyolországban – mind olyan élmény, amelyet nem fogsz egyhamar elfelejteni.

Ha önmagad meghaladása a cél, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha a fizikai határaidat próbálod elérni. Sokkal többre vagy képes, mint amit elképzelsz magadról – de ezt be is kell bizonyítanod. Felfutni a hegyre, átevezni egy széles tengeröblöt, napokig cipelni magaddal mindent, ami a túlélésed záloga – olyan kihívások, aminél nem az számít, ki vagy és honnan jöttél, igazán csak a tetteid és az elszántságod számítanak.

Feladhatod, kifogásokat kereshetsz, otthon is maradhatsz – csak akkor meg kell barátkoznod azzal az érzéssel, milyen sikertelennek és feleslegesnek lenni. Az életed gondjait sem egyszerű megoldani, de ha pozitívan változik az önmagadról alkotott kép az egyre nehezebb kihívások teljesítése során, akkor ezek az eredmények erőt adnak a legnehezebb megpróbáltatások idejére is. 

El fogsz fáradni, kínozni fog az éhség, nehéz lesz a hátizsák, nyirkos lesz majd a hátad a nyakadon lecsorgó esővíztől. De ezektől lesz igazán édes a megérkezés öröme, igazi érték egy bögre forró tea és egy száraz zokni – az olyan apróságok, amik egyébként a mindennapjaid részét képezik, csak nem vagy tudatában annak, mennyit is jelentenek.


A cél kiválasztása

Ha megtaláltad, mit szeretnél, mi adná vissza az önmagadba vetett hited vagy épp a lelki egyensúlyod, mi okozná a legnagyobb élményt, akkor ki kell választanod a célt. Ehhez meg kell határoznod az utazásod stílusát, a kihívás nehézségét. 

A csalódások és a kellemetlen élmények elkerülésének érdekében érdemes odafigyelned a fokozatosságra – ha még nem jártál Ázsiában, akkor Thaifölddel vagy Balival kezd és ne Bangladessel vagy a Fülöp-szigetekkel és ha először indulsz a Mátránál magasabb hegyre, akkor a Júliai-Alpokba vezessen az első utad és ne a Himalájára.


Csapattal / egyénileg?

Próbáld ki, mennyire vagy csapatjátékos, milyen könnyen alkalmazkodsz, hogyan teremtesz kapcsolatokat. Ha még nem vagy a kellő utazási tapasztalat birtokában vagy nincs időd megszervezni az utazásod, akkor érdemesebb csatlakozni egy szervezett programhoz – ezeken a utazásokon teszed meg azokat a lépéseket, amelyek az igazi utazóvá válás felé vezetnek. 

Nem baj, ha van kivel megosztani az élményt – jó dolog a magányos kalandozás is, de gyakran a csapat összetartása teszi hozzá a legnagyobb élményt az úthoz a tájakon, nevezetességeken, élményeken túl.


Pihenés / aktivitás?

Ha arra vágysz, hogy kitisztuljon a fejed, akkor lehet, hogy jobb, ha nem a semmittevést választod – ott magadra maradsz a gondolataiddal. Ha folyamatosan lefoglalnak az újabb és újabb élmények, a változatos tájak és színes kultúrák, akkor nagyobb az esély arra, hogy tartalmasan telik és emlékezetes marad a távol töltött idő. Ha csak a strandon fekszel egy hétig, akkor egy idő után arra sem fogsz emlékezni, melyik országban történt mindez. 

A legkomplexebb élmények akkor érnek, ha kimozdulsz a megszokottból, ha elhagyod a kijelölt utat, vagy éppen az örökké változó természet néha mostoha viszonyaihoz kell alkalmazkodnod. Bárki befizethet egy ötcsillagos szállodába – de ha te rászánod magad arra, hogy saját erődből felcipeld a hátizsákod egy távoli hegy tetejére, sátorban aludj és apró gázlángon melegítsd meg a vacsorád, akkor ötmilliárd csillag ragyog majd feletted.


Kultúra / természet?

Az utazás kiválasztásánál fontos szempont, hogy milyen élményekre vágysz – inkább riksázni szeretnél a Gangesz partjához vagy megmászni a Dolomitok szélfútta csúcsait? Teljesen más felszerelés szükségeltetik a kétféle kalandhoz, máshogyan kell felkészülnöd ezekre az utazásokra. A legjobb persze az, ha mindenből jut valamennyi – de ebben az esetben nagyon tudatosan végig kell gondolnod az útitervet és a magaddal cipelt felszerelések listáját. A túra, utazás jellege alapján kell kiválasztanod a szállások típusát is.

Gondold végig, milyen kihívásokkal jár a sátorban, matracon, hálózsákban alvás, a hűvös reggelek, a civilizáció esetleges hiánya, milyen lesz sok utastársaddal egy légtérben aludni vagy épp hogyan bírod a magas páratartalmat, hőséget, trópusi esőt. Ha számolsz ezekkel a körülményekkel, és az utazást ezek tudatában vállalod be, akkor nagyobb az esélyed arra, hogy jól érzed majd magad – a pillanatnyi nehézségekből pedig nemsokára már csak nevetve elmesélt történetek lesznek.


Fizikai állóképesség

Tartozol önmagadnak annyival, hogy vigyázol az egészségedre. A természetben tett túrák nem csak a lelkednek esnek nagyon jól – karban tartják a tested is! Ha a hegyekbe készülsz akkor ne csak a túraboltokat járd drága felszerelésekért – a dombokon szedd magadra azt az izomtömeget és kitartást, amire nagyobb magasságban vagy hosszabb távokon szükséged lesz.

Nem készülhetsz fel minden eshetőségre, érnek majd meglepetések – de hatalmas felelőtlenség nem megtenni azt, amit megtehetsz. Nem kell versenysportolónak lenned, sőt az alacsonyabb intenzitású, de tartósabb igénybevétel pontosan azokra a kihívásokra készít fel, amire a hegyekben számíthatsz. Nem kell edzőteremben izzadnod – kényelmes kocogással, látványos kerékpártúrákkal és persze úszással, evezéssel kiválóan megalapozhatod azt a fizikai állóképességet, ami lehetővé teszi, hogy a hegyekben csak a táj szépségére kelljen koncentrálnod, ne pedig a zihálásra.


Felszerelés

Míg a világjáráshoz elég egy kényelmes nadrág, egy papucs meg egy jó hátizsák, a hegymászás, kajakozás, kerékpározás komolyabb felszereléseket kíván. Ezeket érdemes nem közvetlenül a túra előtt beszerezni – a kipróbált, bejáratott felszerelés hű társad lesz utazásaid során. 

Bár alapszabály, de nem egyszerű betartani hogy ne cipelj magaddal felesleges dolgokat, de amire szükség lehet, az mindenképp legyen nálad. Ezért is jó a kezdeti lépéseket szakértő vezetéssel megtenni – tapasztalatot gyűjteni, hogy megtanuld, milyen felszereléseket és eszközöket érdemes magunknál tartani, elkerülve így a felesleges köröket és kudarcélményeket.


Mi kerül a zsákba?

Nehéz feladat olyan felszerelés-listát összeállítani, ami minden útra érvényes és hasznos, hiszen egész másra van szükséged Pápuán mint Nepálban, más eszközökkel boldogulsz egy gyalogtúrán és másokkal kajakozáskor. Éppen ezért minden utunknál a HASZNOS INFÓK fülön 'CSOMAGOLÁS' és 'MIT HOZZAK MAGAMMAL?' címszavak alatt részletes listát találsz – ezekből kiderül, mit és hogyan csomagolj el annak érdekében, hogy biztosan a szükséges és megfelelő felszerelés legyen nálad.

Általánosan elmondható, minél kisebb csomagot hozol, annál könnyebben mozogsz majd vele. Nagyobb gyakorlatot igényel a felszerelés szelektálása. A csomagod mindenképpen legyen könnyen mozgatható hátizsák vagy utazótáska. A gurulós bőrönd nehezítené a közlekedést egyenetlen terepen, vagy éppen a homokban, ezért inkább ne pakolj ilyenbe.

Mégis mi kerüljön akkor a zsákba? Íme egy bő, de korántsem teljes lista:

Nappalra: esőkabát, esőnadrág, gumicsizma, vízálló szandál, papucs, sportcipő, bakancs, évszaktól függően hosszú-, rövid ujjú pólók, polár vagy softshell kabát, kényelmes rövid és hosszú nadrág, fürdőruha, fehérnemű, zokni

Nap ellen: napszemüveg, napvédő krém, ajakír, sapka, kendő, hosszú ujjú világos póló, ing, nadrág és jól jöhet valamilyen könnyű árnyékoló sátor, ernyő

Éjszakára: könnyű és vízálló túrasátor, alá-elé-fölé kiteríthető nylon, ponyva, összecsukható szék, hálózsák, derékalj, alvó ruha, meleg zokni, sapka, kispárna, útitakaró (utazáshoz), könnyű függőágy

Étkezés: műanyag tányér, bögre, evőeszköz, bicska, termosz, kulacs, táborifőző, gázpalack, gyufa, konyharuha, szalvéta, konzerv-/sörnyitó, dugóhúzó, kis nylonzacskó szendvicsnek, biológiailag lebomló mosogatószer, szivacs

Tisztasági csomag: neszesszer, törölköző, biológiailag lebomló szappan, nedves törlőkendő, fogkefe, fogkrém, kontaktlencse-folyadék, dezodor, testápoló, borotva, borotvahab, WC-papír, papír zsebkendő, intim higiénia vagyis cuccok a „tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzésért”, hajcsat, hajgumi, ruhaszárító kötél, ruhacsipesz, kis ásó – ha nem lenne angol vagy pottyantós WC a közelben

Elsősegély: elsősegély ellátását biztosító eszközök nálunk is lesznek, de mindenképpen gondold végig az egyéni szükségleteidet: szúnyogriasztó, kenőcs rovarcsípésre és égésre, láz- és fájdalomcsillapító (fej, fog, torok, hasgörcs stb.), gyógyszer hasmenés, allergia, magas vérnyomás ellen, fertőtlenítő jód, sebbenzin, kötszer, sebtapasz, szemcsepp, orrcsepp

Egyéb: útlevél, igazolvány, valuta, hitelkártya, zseblámpa, fejlámpa, gumipók, kötélgyűrű, kis táska, hátizsák, szemüvegtok, tű, cérna, olló, körömcsipesz, szemöldökcsipesz (szálka, kullancs), távcső, fényképezőgép, toll, jegyzettömb, útinapló

Még egyszer hangsúlyozzuk, nem kell tábori ásóért rohanni a túraboltba, bepakolni az összes ruhaszárító csipeszt, amit a fürdőszobában találsz és kifosztani a sarki patikát hasfogóért. Listánk egy egyszerű gyorssegély, keresd a pontos leírást az utaknál található HASZNOS INFÓK fülön és ha még így is bizonytalan vagy a pakolással kapcsolatban, kérdezz minket emailben!